Akcja „Dzień dobry, czy wszyscy żyją?” zakończona sukcesem!

Dzięki ofiarności warszawian udało się zebrać około 120% zakładanej kwoty 31.760 zł., potrzebnej na zaopatrzenie bezdomnych, przebywających poza schroniskami, w gorący posiłek, ciepłą odzież i pomoc medyczną. Dzięki współpracy Caritas Polska, Straży Miejskiej m.st. Warszawy i ratowników-wolontariuszy z Przychodni Lekarze Nadziei w okresie od 15 listopada 2016 r. do 28 lutego 2017 r. udało się rozwieźć 2620 litrów gorącej, treściwej zupy, 3600 kanapek, 600 par skarpet, 200 czapek, 50 polarów i 100 koców w 180 wyjazdach patrolowych do bezdomnych, koczujących na terenie wszystkich dzielnic aglomeracji warszawskiej. Ratownicy uczestniczący w patrolach udzielili pomocy medycznej oraz poradnictwa w ponad 100 przypadkach.

Dzięki wpłatom w serwisie www.pomagam.caritas.pl oraz poprzez sms 72052 pod hasłem „zimno” mogliśmy zwiększać ilość gotowanej zupy w miarę rosnącego zapotrzebowania. Ilość zwiększyła się  z początkowych 60 litrów do 100 litrów, rozwożonych przez patrole 2 razy w tygodniu. Warto dodać, że zupa była przygotowywana w kuchni Caritas w ramach posiłków pracowniczych i jej jakość została doceniona przez obdarowanych. Nagrodą był uśmiech, a czasem łzy, co widać na filmie ”Bezdomni Warszawy”, nakręconym w czasie trwania akcji. W imieniu „tych, których nie widać” i których los, szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych nie może pozostawić nas obojętnymi, oraz wszystkich uczestniczących w akcji ludzi dobrej woli, jeszcze raz serdecznie dziękujemy. Pozostałe ze zbiorki nadwyżki zostaną wykorzystane w planowanej obecnie stałej akcji „ulicznej pomocy medycznej” dla bezdomnych przebywającej w przestrzeni publicznej i w odosobnionych miejscach. (js)