Beata_P

Beata to 28-letnia pacjentka Hospicjum Domowego Caritas w Olsztynie. Od urodzenia jest osobą niepełnosprawną ruchowo, a ze względu na kolejne komplikacje zdrowotne od 5 lat podłączona jest do respiratora. Prosimy o pomoc w zakupieniu dla niej wózka-podnośnika przystosowanego do kąpieli leżących pacjentów, który ułatwiłby jej rodzinie sprawowanie nad nią codziennej opieki.

***

Beata_02Beata ma 28 lat, od urodzenia jest osobą niepełnosprawną. Tuż po urodzeniu lekarze rozpoznali u niej dziecięce porażenie mózgowe wywołane przez toksoplazmozę. W kolejnych latach bardzo często chorowała na zapalenie płuc, co doprowadziło do powstania u niej przewlekłej niewydolności oddechowej, w związku z którą od 2010 roku jest podłączona do respiratora. Od stycznia 2014 roku jest pacjentką Hospicjum Domowego Caritas Archidiecezji Warmińskiej w Olsztynie.

Beata jest osobą leżącą, wymagającą stałej opieki. Ze względu na głębokie upośledzenie psychoruchowe jest bardzo otyła, co znacząco tę opiekę utrudnia. Rodzina nie jest w stanie przenieść jej do łazienki, zatem codzienna toaleta musi odbywać się w łóżku.

Beata_03_Rodzice od początku opiekują się nią z wielką miłością i oddaniem, jednak opieka ta z roku na rok jest coraz trudniejsza. Rodzicielska miłość boli coraz bardziej, już nie tylko w sensie cierpienia duchowego, związanego ze współodczuwaniem cierpienia ukochanego dziecka, ale również w sensie czysto fizycznym – rodzicom powoli zaczyna brakować sił do wykonywania niezbędnych czynności pielęgnacyjnych.

Codzienne funkcjonowanie Beaty i jej rodziny oraz jakość zapewnianej jej opieki poprawiłyby się znacznie, gdyby rodzina mogła zakupić specjalny wózek przystosowany do kąpieli leżących pacjentów. Jest to wydatek rzędu 11 tysięcy złotych, na który rodzina, przy swoich bardzo ograniczonych dochodach i wydatkach związanych z codzienną opieką nad chorą, nie jest w stanie sobie pozwolić.

• Cel zbiórki: zakup wózka-podnośnika transportowo-kąpielowego
  • Czas zbiórki: 10 września – 30 listopada 2015

728x90_wesprzyj_pomagam3