Co słychać u Viktorii Pongowskiej?

Dla przypomnienia, na sfinansowanie kosztów operacji wady serca utalentowanej Viktorii Pongowskiej zbieraliśmy między 8 sierpnia a 7 października 2015 r.

Dostaliśmy właśnie list od mamy Viktorii

Chcę złożyć podziękowania dla Caritas Polska i dla wszystkich darczyńców za pomoc w zbiórce środków pieniężnych, aby operacja Viktorii mogła odbyć się jak najszybciej i u najlepszych specjalistów. Dzięki wam kochani darczyńcy, waszej ofiarności i dobrego serca Viktoria może oddychać pełną piersią i cieszyć się z życia. Bardzo, bardzo wam za to dziękuję.

14.01.2016 Viktoria została przyjęta na oddział UKM w Muenster. 15.01.2016 przeszła cewnikowanie serca w pełnej narkozie. Po cewnikowaniu czuła się bardzo dobrze, parę dni odpoczynku i 19.01.2016 profesor E. Malec i doc. K. Januszewska przeprowadzili operację na bijącym sercu, poszerzyli tętnice płucne zakładając specjalne łaty, które podtrzymują tętnice, aby się nie zwężały, prawa komora wróciła do swoich rozmiarów. Operacja przebiegła  zgodnie z planem , profesor był zadowolony z efektu, tym bardziej że nie musieli podawać jej krwi ponieważ starczyło jej własnej co jest dodatkowym plusem. Z bloku operacyjnego Viktoria wyjechała rozintubowana i na własnym oddechu.

vikii profesor i doc januszeska

W drugiej dobie po operacji Viktoria wróciła na kardiologię, a już w trzeciej dobie sama chodziła co jest niesamowite i jest również dowodem na to jak szybko dzieci operowane przez prof. Malca wracają do zdrowia. Cel operacji został osiągnięty w najwyższym stopniu.

Opieka w klinice była na najwyższym poziomie. Każdy rodzic może przebywać z dzieckiem 24 godziny na dobę, dostałam rozkładane łóżko, pościel i nikomu nie przeszkadzało, że tam spałam obok łóżka Viktorii. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Panie pielęgniarki zawsze uśmiechnięte, życzliwe po prostu wspaniałe, atmosfera i komfort psychiczny dla rodzica niewiarygodny. Byłam informowana na bieżąco, jakie leki bierze i co w danej chwili będą robić. Rehabilitacja Viktorii zaczęła się już na drugi dzień i trwała do momentu wyjścia ,pani fizjoterapeutka przychodziła co dzień i ćwiczyła z Viktorią. Brak słów, aby to wszystko szczegółowo opisać.

Ludzka życzliwość, ciepłe słowa, szczery uśmiech i bijące ciepło to dewiza całego personelu.

16.01.personel oddziału zorganizował Viktorii urodziny. Byłyśmy tak zaskoczone, że aż łezka nam się zakręciła w oku i zaśpiewali jej nawet sto lat po polsku.

Viktoria zdaje sobie sprawę że pomimo naprawionego serduszka będzie do końca życia pod opieką kardiologów, ale jak sama mówi, nauczyła się z tym już żyć.

A ja ze swojej strony jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim darczyńcom za pomoc.

Serdecznie pozdrawiam

Alicja Pongowska