Kwota zbiórki: 70.000 zł

Cel zbiórki: odbudowa domu po pożarze

Czas trwania zbiórki: 9.11.2018 – 30.06.2019

Caritas: Caritas Diecezji Kieleckiej

Wieczorem 10 października 2018 r. Wojtek odebrał dramatyczny telefon od sąsiada. Dom w którym mieszkał razem z żoną Edytą i ich 3-miesięczną córeczką Leną stał w płomieniach. Budynek był drewniany i mimo wysiłków kilku zastępów straży pożarnej ogień strawił go doszczętnie w niecałe pół godziny. Spaliły się meble, sprzęty, ubrania i pamiątki – cały dorobek rodziny niezbędny do życia. Wstępne ustalenia strażaków jako przyczynę wskazują zwarcie w instalacji elektrycznej. To prawdziwy cud, że nikomu nic się nie stało. Niestety w wyniku tego dramatycznego zdarzenia młode małżeństwo wraz z maleńkim dzieckiem zostało bez dachu nad głową.

Edyta jest zrozpaczona. Niedawno zmarli jej rodzice, teraz spalił się dom, w którym się urodziła. Dom należał najpierw do jej dziadków, potem do rodziców. Edyta wiązała z nim swoją przyszłość i tu postanowiła założyć rodzinę. Teraz muszą zacząć wszystko od początku, a to nie będzie łatwe. Przed nimi rozbiórka pozostałości zniszczonego przez płomienie i wodę budynku i uprzątnięcie terenu. Dom trzeba zbudować od nowa, bo niczego nie udało się uratować.

Sytuacja materialna rodziny jest bardzo ciężka. Edyta trzy miesiące temu urodziła dziecko i nie pracuje. Wojtek także jest bez pracy. Z powodu trudnej sytuacji materialnej nie było ich stać na ubezpieczenie domu, a tym bardziej na jego odbudowę. Obecnie mieszkają kątem u rodziców Wojtka. Dalsza rodzina i znajomi wspierają ich w sprzątaniu terenu, a sąsiedzi i mieszkańcy Kielc zorganizowali zbiórkę ubrań i najpotrzebniejszych przedmiotów codziennego użytku, które przekazali rodzinie. To jednak wciąż za mało, aby życie Edyty, Wojtka i Leny wróciło do normalności. Marzą, by odbudować choćby skromny, ale własny, bezpieczny dom, w którym będą mogli wychowywać córkę. Bez wsparcia ludzi o dobrych sercach nie będą w stanie zrealizować tych planów. Ty też możesz im pomóc. Dołącz do grona darczyńców. Liczy się każda złotówka.

8%Zebrano 5492zł z 70000złModli się 9 osób198 dni do końca akcjiWsparło nas 33 osób