Cel zbiórki: sfinansowanie sprzętu potrzebnego do rehabilitacji

Czas zbiórki: 16.06 –  21.12.2016 r.

Iwona Blok ma 14 lat. Jest uśmiechniętą i pełną życia nastolatką, jednak  nie marzy ona o tym co każda jej rówieśniczka: ona marzy o tym, by móc chodzić!

DSCN0448

Iwona urodziła się z przepukliną oponowo rdzeniową z niedowładem wiotkim kończyn dolnych, wodogłowiem wewnętrznym i pęcherzem neurogennym. Była operowana po porodzie. Iwona od urodzenia poddawana rehabilitacji, wciąż poruszała się na wózku inwalidzkim. Początkowo lekarze nie dawali jej szans na to, by mogła samodzielnie stanąć na nogi. Wszystko zmieniło się w sierpniu 2015 roku, kiedy dziewczyna miała operowany kręgosłup. WTEDY POJAWIŁA SIĘ NADZIEJA NA TO BY, IWONA MOGŁA CHODZIĆ!

Jedynym warunkiem, jaki musi spełnić, to prawidłowa, codzienna i systematyczna rehabilitacja przez najbliższe 3 lata z wykorzystaniem specjalistycznego aparatu do pionizacji oraz do nauki chodzenia. Koszt aparatu to 15 000 zł, a do tego potrzebny jest również sprzęt UGUL wraz z oprzyrządowaniem do codziennej rehabilitacji domowej, którego koszt wynosi 7 000 zł oraz wymieniane co roku przez 3 lata ortezy nogi o wartości 1 600 zł. NFZ finansuje jedynie koszty rehabilitacji.

Całościowa kwota 28 600 zł to bardzo dużo, ale kiedy połączymy siły, możemy pomóc Iwonie wygrać trwającą walkę!

Więcej o sprawie Iwony można się dowiedzieć z materiałów telewizyjnych:

100%Zebrano 28600zł z 28600zł