Jakub_B_Pomagam1_

Kuba jest jedynym w Polsce cierpiącym na ATS, czyli Zespół Krętości Naczyń. Mimo choroby to bardzo radosny chłopiec, a w jego oczach widać wielką chęć życia. Dzielnie znosi walkę z chorobą i liczne powikłania – przeszedł już kilka zapaleń płuc, szybko się męczy, jest karmiony poprzez sondę i ma nadciśnienie. Połowę swojego krótkiego życia spędził w szpitalach! Jedyną szansą na życie dla Kubusia jest pilna operacja w klinice w Rijadzie, której koszt to 500 tys. złotych.

Serdecznie zwracamy się do Państwa o pomoc. Każda złotówka jest dla nas i dla naszego synka ważna – napisali w liście do Caritas Archidiecezji Przemyskiej rodzice Jakuba, p. Magdalena i p. Tadeusz.

Jakub_B_Pomagam1_blog

> Aktualności Kuby <

Jakub_B_Pomagam
Fot. “Ekspres Jarosławski”

Jakub urodził się 13 listopada 2014 r. Zaraz po urodzeniu wykryto u niego chorobę ATS Zespół Krętości Naczyń. Jest to choroba bardzo rzadka. W Polsce nie zanotowano jeszcze takiego przypadku! Na świecie jest ich zaledwie ok. 100. Podjęliśmy leczenie w Klinice Kardiologii Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Krakowie-Prokocimiu.

Jedyną szansą na życie dla Kubusia jest jednak operacja w klinice King Abdullah Medical City w Rijadzie w Arabii Saudyjskiej. Jest to jedyna klinika operująca, od czterech lat, takie przypadki. Operacja musi odbyć się w ciągu najbliższych trzech miesięcy ze względu na zmiany organizacyjne kliniki. Zgodę na przeprowadzenie operacji w Arabii Saudyjskiej otrzymaliśmy w tym tygodniu.

Niestety, jej koszt wynosi 500 tys. zł. Nie stać nas na taki wydatek…

Serdecznie zwracamy się do Państwa o pomoc. Każda złotówka jest dla nas i dla naszego synka ważna.

Magdalena i Tadeusz, rodzice Jakuba

***

Leczenie Jakuba, poprzedzone już konsultacjami z Ambasadą RP w Rijadzie, będzie polegało na przeprowadzeniu dwóch zabiegów w odstępie 2-tygodniowym zaś całość pobytu chłopca w Arabii Saudyjskiej potrwa miesiąc. Sprawa, z uwagi na planowane zmiany organizacyjne w obrębie instytutu jest bardzo pilna (według informacji lekarzy operacja powinna odbyć się w ciągu 3 miesięcy). Przewidywany koszt operacji – w tym niezbędnych badań i rekonwalescencji – wynosi około 500 tys. Riali saudyjski SAR czyli około 500 tys. złotych.

• Cel zbiórki: sfinansowanie kosztów operacji Zespołu Krętości Naczyń w klinice “King Abdullah Medical City” w Rijadzie
  • Czas zbiórki: 19 września – 31 października 2015

728x90_wesprzyj_pomagam3