CAM01567

Jaś od dwóch lat choruje na autyzm. Do drugiego roku życia rozwijał się jak zdrowe dziecko, był wesoły, kontaktowy jednak po jakimś czasie zauważyliśmy u niego zmiany. Przestał reagować na swoje imię, był zamknięty w swoim świecie, żył jakby obok nas, a nie z nami. Nie rozwijała się mowa jak u dwulatków tj. słowa mama, tata, babcia, dziadek itd. Wpadał często w złość gdyż nie umiał się porozumieć ze światem go otaczającym. Sprawiał wrażenie jakby chciał coś powiedzieć, a nie mógł, jednego dnia bodźce zewnętrzne go drażniły, a innego dnia był nimi zafascynowany. Podczas zabaw stereotypowych nie zwracał uwagi na otaczający go świat.

jasioDo dnia dzisiejszego nie zdaje sobie sprawy z niebezpieczeństw jakie niesie ze sobą życie. Od września 2012 roku jest pod stałą opieką specjalistów. Od dwóch lat Jasiek jest poddawany intensywnej terapii:  psychologicznej, pedagogicznej, logopedycznej, behawioralnej, metodą Krakowską, hipoterapii. Poza tym kupujemy liczne specjalistyczne materiały terapeutyczne co wszystko wiąże się z ogromnymi nakładami finansowymi, które zaczęły nas przerastać gdyż ja jako mama zrezygnowałam z pracy na rzecz opieki nad chorym na autyzm dzieckiem.

Niestety autyzm nieleczony jest chorobą postępującą, zaprzestanie terapii może nie tylko spowodować zastój, ale też cofnięcie w rozwoju oraz może pojawić się agresja i autoagresja oraz zachowania niepożądane. Światełkiem w tunelu jest to, że na skutek terapii Jaś robi ogromne postępy.

Każdego dnia staramy się stworzyć jak najlepsze warunki życia, aby nie poddał się chorobie. Wierzymy, że jako rodzice robimy wszystko, co jest w naszej mocy, aby zminimalizować skutki choroby i stworzyć naszemu dziecku kochający i ciepły dom.

Jako rodzice wierzymy, że w przyszłości Jaś nadgoni deficyty i wyrośnie na wspaniałego człowieka mogącego samodzielnie funkcjonować w codziennym życiu.

• Cel zbiórki:  sfinansowanie pięciomiesięcznego kosztu hipoterapii (8 terapii miesięcznie przez 5 miesięcy czyli 40 zajęć)
  • Czas zbiórki: 9 maja – 9 czerwca 2015 r.
115%Zebrano 1380zł z 1200złModli się 9 osób-1324 dni do końca akcjiWsparło nas 17 osób