SONY DSC

Cel zbiórki: zakup nowych ortez dla Kasi

Czas trwania zbiórki: 1.06.2017 – 15.10.2017 r.

Rok temu Caritas Polska prowadził zbiórkę dla rzecz 2-letniej Kasi tu: http://pomagam.caritas.pl/pomozmy-kasi-wstac-chodzic-i-biegac/

Dla przypomnienia tej sprawy, prezentujemy krótki opis sytuacji w jakiej jest Kasia i jej rodzice.

Kasia urodziła się z bardzo rzadką chorobą genetyczną –  dysplazją diastroficzną. Istotą choroby jest zaburzenie rozwoju chrząstki i kości, co powoduje zniekształcenia stawów, które utrudniają jej poruszanie się.

Objawami dysplazji diastroficznej są: skrócenie kończyn w stosunku do tułowia, łokciowe ustawienie rąk z odstającymi kciukami i przykurczami zgięciowymi w stawach śródręczno-paliczkowych, przykurcze zgięciowe w stawach biodrowych i kolanowych, stopy końskoszpotawe oraz obustronnie kalafiorowate nacieki małżowin usznych. Konieczna jest stała kontrola w poradniach specjalistycznych, takich jak: rehabilitacyjna, kardiologiczna, ortopedyczna, neurologiczna, genetyczna, okulistyczna, preluksacyjna. Aby w przyszłości Kasia mogła normalnie funkcjonować, musi przejść szereg operacji. I poprzednim razem w portalu  zbieraliśmy właśnie na pierwszą operację bioderek dla Kasi.

W związku z tym, że rodzice Kasi są zdeterminowani, aby zrobić wszystko by dziewczynka mogła chodzić, zwrócili się do nas z kolejną prośbą o zbiórkę, tym razem na ortezy, które pomogą Kasi chodzić. Poniżej list od rodziców Kasi:

15 listopada nasza mała córeczka miała pierwszą z zaplanowanych operacji, drugą 10 stycznia. Obie trwały po pięć godzin. Najgorsze było oczekiwanie kiedy Kasia się wybudzi. Ma dopiero 2,5 roku, a przeszła już cztery operacje i dziesięć narkoz. To zdecydowanie za dużo dla tak małej istotki. Ale było warto przeżyć to wszystko, aby zobaczyć jak nasza córeczka zaczyna chodzić. Na razie w ortezkach, ale przyjdzie kiedyś czas, że będzie chodzić bez nich.
Dla wszystkich rodziców chodzenie dziecka to coś naturalnego, dla nas pierwsze kroki Kasi były cudem. Chcemy podziękować wszystkim darczyńcom Caritas Polska za okazaną pomoc. To dzięki Waszej hojności nasza córeczka zaczyna chodzić.

SONY DSC
Chcemy prosić o pomoc jeszcze raz. Kasi ortezy wymagają wymiany, koszt to 13 tys. euro. Są to ortezy niemieckiej firmy Pohlig. W Polsce niestety nie ma dostępu do takich ortez, które wspomagają chodzenie i leczą. Kasi stawy kolanowe są w trakcie leczenia. Zostały wszczepione tytanowe płytki, które blokują wzrost stawu z jednej strony, aby wyrównać z drugiej. Ortezy noszone przez 24 godziny powodują nastawienie skręconego kolana.

Kasia ma zaplanowaną operację kręgosłupa na 16 listopada br. Musimy wymienić ortezy przed operacją, aby zaraz po niej mogła wrócić na rehabilitację.
Jest nam bardzo ciężko, ale mamy wrażenie, że ta mała istotka jest silniejsza od nas. Zaraz po przebudzeniu ze szczerym uśmiechem woła: „Chodzić, chodzić” – i chętnie ćwiczy.

Nie jest łatwo prosić o pomoc, ale nie mamy wyjścia. Jedyną barierą Kasi jest jej fizyczność, a to jesteśmy w stanie wypracować. Jesteśmy uparci i konsekwentni, naszym celem jest jej samodzielność. Wierzy, że damy radę, potrzebujemy tylko Państwa wsparcia.

Bardzo prosimy o pomoc.

Rodzice Kasi

Wspólnie z Programem Pierwszym Polskiego Radia i tygodnikiem “Niedziela”, prowadzimy wspólna akcję w ramach której przygotowujemy i prezentujemy ciekawe reportaże o naszych podopiecznych.

Reportaż o Kasi i jej rodzicach można posłuchać w audycji Polskiego Radia “Kasia dziewczynka jedna na milion”
lub przeczytać na stronie tygodnika “Niedziela” w artykule “Powiesz Panu Bogu o swoich planach”

Wywiad ze Zdzisławą Kośmider, mamą Kasi można przeczytać tutaj: http://niedziela.pl/artykul/131569/nd

98%Zebrano 58552zł z 60000złModli się 46 osób-3 dni do końca akcjiWsparło nas 161 osób