Ks. Krzysztof Syrek SAC: Dziękuję!

Bez Waszego zaangażowania, a przede wszystkim pięknego odruchu serca, nie mógłbym kontynuować leczenia... Przekazujemy podziękowanie ks. Krzysztofa Syrka SAC, skierowane do wszystkich, którzy wspierali go w ostatnim czasie, także poprzez serwis POMAGAM.

Dziękuję!

Po przebytych cyklach chemoterapii i hypertermii, w poniedziałek 13 lipca poddano mnie badaniu tomografem komputerowym. Nad wynikami badań następnego dnia dyskutowali lekarze w monachijskiej klinice uniwersyteckiej Grosshadern. Na konferencji rakowej, pięciu profesorów i czterech doktorów pod przewodnictwem prof. Lindnera, podjęło decyzję o możliwości przeprowadzenia operacji nowotworu. Wcześniej, przed chemoterapią, guz był nieoperacyjny. Obecnie według opinii lekarzy operacja daje nadzieję na zakończenie walki z chorobą, chociaż proces leczenia potrwa z pewnością jeszcze kilka lat. Będzie już polegał na farmakologicznej ochronie przed wznową. Te opinie lekarzy dają nadzieję na rychły koniec mojej tułaczki po szpitalach i powrót do normalnej posługi kapłańskiej.

Ks. Krzysztof odprawia Mszę św. w intencji darczyńców

Jako człowiek wierzący, wiem że Opatrzność Boża poprowadziła mnie po dotychczas nie znanych polach duszpasterstwa, a moja obecność wśród chorych nie była przypadkowa, w wielu miejscach wręcz konieczna. Mam nadzieję że wchodząc na tę ostatnią już prostą, w zmaganiach z rakiem, będę mógł po wyzdrowieniu dotrzeć do tych wszystkich dobrych ludzi, którzy mnie w chorobie wspierają i im podziękować. Obecnie czynię to często w mszach świętych odprawianych ze specjalną dziękczynną intencją, w naszej pallotyńskiej kaplicy we Freising’u, gdzie przebywam pomiędzy terapiami.

Niemożliwe jest dotarcie do wszystkich osobiście, dlatego już dziś składam podziękowania, z darem modlitwy. Wielkim wsparciem dla mnie i moich bliskich w tym doświadczeniu choroby są współbracia Pallotyni, księża i parafianie od Matki Bożej Szkaplerznej w Jejkowicach, oraz Świętych Męczenników z Międzyrzecza, a także parafianie z naszych pallotyńskich placówek, w których pracowałem.

Szczególną pamięcią w modlitwie otaczam wszystkich tych, którzy za pośrednictwem portalu www.pomagam.caritas.pl wsparli nas w tych dwóch bardzo udanych akcjach. Kieruję także podziękowania dla osób ze Stacji7.pl, SIWZnak, TVN24, Radia Plus, KAI, Sekretariatu Misyjnego Yeevodaya oraz społeczności @duchownionline. Bez Waszego zaangażowania, a przede wszystkim pięknego odruchu serca, nie mógłbym kontynuować leczenia.

Ks. Krzysztof Syrek SAC

W serwisie POMAGAM odbyły się dotychczas dwie akcje pomocy dla ks. Krzysztofa:

w maju 2015 r. Ks. Krzysztof – hipertermia szansą dla życia

w lipcu 2015 r. Ks. Krzysztof – ostatnia prosta do wygranej z rakiem!

Ksiądz Krzysztof jest również autorem duchowych rozważań, które stały się częścią naszego serwisu. Pierwsze z nich to:

29 czerwca 2015 r. Dużo szumu o coś

16 lipca 2015 r. Wakacyjny luzik