Ks. Krzysztof_druga chemia

UWAGA – ponowienie zbiórki od 10 lipca: Ks. Krzysztof – ostatnia prosta do wygranej z rakiem!

***

Aktualności:  29 czerwca 2015 r:

w niedzielę miała miejsce we Freisingu polska Msza św. w intencji darczyńców serwisu POMAGAM, z udziałem mieszkających tam Polaków.

A dziś ks. Krzysztof przesłał nam pierwsze rozważanie pt. Dużo szumu o coś - będziemy je publikować w serwisie POMAGAM w ramach bloga, który wystartuje już wkrótce!

***

Uwaga: z wielką wdzięcznością serdecznie dziękujemy Wszystkim Hojnym Darczyńcom za dokonanie rzeczy niezwykłej – w ciągu 5 dni ofiarowali Państwo kwotę wystarczającą na pokrycie kosztu obecnego cyklu hipertermii ks. Krzysztofa w klinice w Monachium! Obecnie trwa końcowa autoryzacja i księgowanie wszystkich wpłat (licznik wpłat będzie jeszcze aktualizowany).

ks. Krzysztof dziękuje darczyńcom 3Również ks. Krzysztof dziękuje Darczyńcom – otrzymaliśmy wiadomość z Monachium!

Dzięki Państwa życzliwości mogliśmy dziś wystosować pismo, informujące klinikę w Monachium o dokonanej zbiórce. Szkoda, że nie mogliśmy zawrzeć w nim podpisów Wszystkich Państwa, którzy to umożliwiliście…

Co ważne – po obecnym zabiegu hipertermii ks. Krzysztof otrzyma od lekarzy informację co do konieczności przejścia kolejnych cykli zabiegowych. Jednocześnie trwają starania o uzyskanie refundacji prawdopodobnych kolejnych cykli terapii. Będziemy na bieżąco informować Państwa o rozwoju sytuacji…

Z wyrazami szacunku i wdzięczności,
zespół serwisu POMAGAM

***

Ksiądz Krzysztof Syrek, pallotyn, od grudnia 2013 roku walczy z agresywnym nowotworem tkanek miękkich „Liposarcoma”. Ma za sobą siedem operacji i dziewięć cykli chemioterapii. Lekarze w Polsce nie chcieli go już operować. W klinice w Monachium dostał drugie życie. Żeby mogło trwać, Ksiądz Krzysztof musi dostać kolejną chemię z hipertermią już 18 maja.

Do tej pory wszystkie świadczenia były refundowane. Kilka tygodni temu hipertermia wypadła z koszyka świadczeń gwarantowanych. Terapii nie można przerywać.

Prosimy o pomoc w zbiórce pieniędzy na hipertermię. Jeden cykl kosztuje 14 500 złotych.

Ks. Krzysztof Syrek SAC_01Ksiądz Krzysztof przez wiele lat był aktywnym rekolekcjonistą, głosił misje i prowadził peregrynację obrazu Jezusa Miłosiernego w diecezji Lubuskiej. Choroba zaatakowała nagle. W grudniu 2013 roku przyszły silne bóle brzucha. Okazało się, że w lewej stronie jamy brzusznej w przestrzeni pozaotrzewnej ma guza wielkości 23 cm. Nowotwór okazał się rozległy.

Leczenie w Polsce trwało do stycznia 2015 roku. W lutym ks. Krzysztof z pomocą rodziny i przyjaciół wyjechał do Roatkreuzeklinikum w Monachium, gdzie trafił pod opiekę znanego profesora Schoenberga. Tam przeszedł dwie operacje ratujące życie. Zespół lekarzy w Monachium usunął pierwotny nowotwór, który znajdował się w żołądku, zlikwidowano także cystę na jelicie i liczne zrosty, które zostały po poprzednich operacjach. Nie udało się jednak usunąć fragmentu guza w okolicach jelita. Szybko została zwołana interdyscyplinarna konferencja z udziałem wielu specjalistów, podczas której kolegium lekarskie podjęło decyzję o konieczności natychmiastowej terapii z użyciem hipertermii. To jest dla księdza Krzysztofa jedyna szansa na życie.

Dotychczasowe leczenie w Niemczech odbywało się bez komplikacji medycznych oraz urzędowych. Podczas ostatniego pobytu okazało się jednak, że hipertermia wypadła z koszyka świadczeń gwarantowanych przez AOK Bayern i tym samym przez polski NFZ. Szpital nie może więc podjąć dalszego leczenia bez gwarancji pokrycia kosztów hipertermii. Ostatnie badania księdza Krzysztofa pokazują, że terapia jest skuteczna. Nowotwór przestał się rozwijać. Według rokowań lekarzy, kolejne terapie mogą opanować chorobę na kolejnych trzydzieści lat. Bez tej terapii rak może zaatakować znowu. I to bardzo szybko.

Chorobie ks. Krzysztofa towarzyszy głęboka modlitwa wielu ludzi. Na pewno także dzięki niej, lekarze już dziś mówią, że to, co wydawało się niemożliwe, stało się faktem. W ich opinii ks. Krzysztof otrzymał w Monachium drugie życie. Niektórzy z nich mówią nawet, że to prawdziwy cud, że ksiądz Krzysztof ciągle jest wśród nas.

Cel zbiórki:  sfinansowanie zabiegu hipertermii w klinice w Monachium (wyznaczony termin: 18 maja)
Czas zbiórki: 13 maja – 12 czerwca 2015 r.

143%Zebrano 47145zł z 33030złModli się 208 osób-802 dni do końca akcjiWsparło nas 87 osób
akcje_326x1110