Ks. Krzysztof Syrek SAC POMAGAM__

Aktualności – 21 lipca 2015 r:

„Podczas uroczystości odpustowych w parafii Matki Bożej Szkaplerznej w Jejkowicach, w rodzinnej parafii ks. Krzysztofa, w niedzielę 17 lipca przeprowadzona została na prośbę ks. proboszcza Piotra Winklera zbiórka pieniężna. Przyniosła ona kwotę 17 100 zł, w całości przekazaną Caritas Polska na potrzeby związane z terapią ks. Krzysztofa”. Dziękujemy!

Aktualności – 17 lipca 2015 r:

Bez Waszego zaangażowania, a przede wszystkim pięknego odruchu serca, nie mógłbym kontynuować leczenia…
Przekazujemy podziękowanie ks. Krzysztofa Syrka SAC, skierowane do wszystkich, którzy wspierali go w ostatnim czasie, także poprzez serwis POMAGAM.

Czytaj całość: Ks. Krzyszof Syrek SAC: Dziękuję!

Drodzy!

Ksiądz Krzysztof Syrek, pallotyn, od grudnia 2013 roku walczy z agresywnym nowotworem tkanek miękkich „Liposarcoma”. Ma za sobą siedem operacji i ponad 10 cykli chemioterapii. Lekarze w Polsce nie chcieli go już operować. W klinice w Monachium dostał drugie życie.
+
Dzięki majowej akcji Ks. Krzysztof – hipertermia szansą dla życia wsparliśmy wspólnie (dzięki Wam: Caritas Polska i krakowska Caritas na kwotę 7 900 euro a księża Pallotyni na kwotę 15 tys. euro!) cykl hipertermii oraz chemii dla ks. Krzysztofa Syrka SAC. Jednak teraz wznawiamy zbiórkę i bardzo prosimy was o pomoc! Po rozmowach z profesorem w Monachium wiemy, że potrzebne są jeszcze tylko dwie terapie, gdyż choroba przestała się rozwijać – brakuje nam niewiele ponad 20 tys. złotych na pokrycie kosztu najbliższej – lipcowej terapii!
+
We wtorek ma odbyć się kolejny cykl terapii. Rodzina dopiero we czwartek 8 lipca otrzymała ze szpitala informację, że muszą do poniedziałku zapłacić kwotę wysokości niemal 7900 euro! Tutaj toczy się już walka nie tylko z chorobą, ale też z urzędniczą procedurą…
Ks. Krzysztof odprawia Mszę św. w intencji darczyńców

Od wielu tygodni rodzina ks. Krzysztofa walczyła o zakwalifikowanie go jako pacjenta, który podlega jednak refundacji. Niestety, ks. Krzysztof otrzymał już kilka odmownych pism z NFZ przez co został w Niemczech zakwalifikowany jako prywatny pacjent. Tym samym wpadł w procedurę, która nakazuje regulowanie płatności wysokości 7 884 euro co najmniej dwanaście dni przed rozpoczęciem kolejnego cyklu terapii!

Od marca 2015 r, dzięki determinacji i poręczeniu niemieckich lekarzy, ks. Krzysztof mógł jednak odbywać dotychczasowe terapie. W dniu 9 lipca wstrzymano jednak tę możliwość, mimo uregulowania przez Caritas oraz wspólnotę zakonną księży Pallotynów kwot za całość odbytej dotychczas terapii (suma 98 tys. zł czyli 23 500 euro).

Ks. Krzysztof rozpoczął niedawno przygotowywanie dla Internautów serwisu POMAGAM rozważań duchowych – zapraszamy do lektury pierwszego, pt. Dużo szumu o coś

Cel zbiórki:  sfinansowanie 2 zabiegów hipertermii w klinice w Monachium
Czas zbiórki: 10 – 17 lipca 2015 r.

+
Kilka słów o majowej zbiórce
+
W maju uzbieraliśmy wspólnie na rzecz ks. Krzysztofa i jego hipertermii 47 tys. zł. w ramach akcji Ks. Krzysztof – hipertermia szansą dla życia Serdecznie dziękujemy za ogromną życzliwość i hojność, oraz tak wiele deklaracji modlitwy w intencji ks. Krzysztofa! Pieniądze zostały przekazane Caritas Archidiecezji Krakowskiej, skąd kwota 7 884 euro trafiła 7 lipca na konto kliniki uniwersyteckiej w Monachium (Grosshadern), zaś nieco ponad 13 tys. złotych pozostaje w rezerwie.
+
Dokładne zestawienie dotychczasowej zbiórki:
– zebrane: 46 995,17 zł
– przekazane Caritas Archidiecezji Krakowskiej: 46 337,22 zł
– prowizja eCard (od wpłat on-line): 657,95 zł (1,4% wartości zbiórki)

******

728x90_wesprzyj_pomagam3