laura1

Cel zbiórki: sfinansowanie leczenia, rehabilitacji i sprzętu rehabilitacyjnego

Czas trwania zbiórki: 16.06 – 15.11.2016

Choć Laura ma dopiero 3 latka i w swoim życiu wiele wycierpiała, jest bardzo radosną i uśmiechniętą dziewczynką, która ma tylko jedno marzenie żeby być zdrowa, móc kiedyś samodzielnie usiąść i biegać z rówieśnikami. Córka urodziła się w 32 tygodniu ciąży z wagą 1600 g w zamartwicy urodzeniowej i niewydolnością oddechową. Z powodu ciężkiej anemii, spowodowanej krwawieniem wymagała przetoczenia krwi, a potem transfuzji, rozpoznano także odmę opłucną, ubytek przegrody międzyprzedsionkowej, wrodzone zapalenie płuc.

Od tej chwili zaczęła się walka o zdrowie i sprawność córki, czyli ciągła rehabilitacja, która głównie ma na celu ograniczenie negatywnych skutków spowodowanych unieruchomieniem, uaktywnienie nerwowo-mięśniowe porażonych części ciała, zwiększanie zakresu ruchów, usprawnienie części zdrowych. W badaniu neurologicznym stwierdzono u niej znaczne opóźnienie rozwoju psychoruchowego, niedowład spastyczny czterokończynowy, który bardzo utrudnia wykonanie nawet podstawowych czynności. Laura wymaga całodobowej opieki i intensywnej rehabilitacji, na dzień dzisiejszy nie potrafi samodzielnie raczkować ani siedzieć. Problem jest także w jedzeniu i piciu.

Każdy dzień wypełniony jest wizytami u logopedy, pedagoga, rehabilitantów, uczestniczy także w zajęciach na basenie i hipoterapii. Do tego dochodzą kosztowne wizyty u lekarzy neurologa, ortopedy, terapeutów oraz innych specjalistów, gdyż tylko dzięki wzmożonej, ale  niestety kosztownej pracy terapeutycznej Laura ma szanse powrotu do zdrowia, do poznawania świata i cieszenia się nim, jak inne, zdrowe dzieci.

laura2

Dlatego zwracamy się z prośbą o pomoc w zebraniu pieniędzy na codzienną rehabilitacje, która jest bardzo potrzebna i bardzo droga, ale tylko dzięki niej jest szansa ze kiedyś postawi swoje samodzielne kroki. Niezbędny jest także sprzęt rehabilitacyjny NF-Walker, które daje dziecku prawidłową i stabilną postawę ciała a przede wszystkim ma za zadania kodowanie u dziecka prawidłowego schematu chodu. Co najważniejsze, Laura będzie mogła ćwiczyć w środowisku rodzinnym, otoczona miłością i wsparciem ze strony rodziców. Koszt takiego urządzenia to 30 000 zł ale widok samodzielnie chodzącej córeczki i jej wielki uśmiech jest bezcenny. Każdy mały krok w poprawie jej rozwoju jest dla nas wielkim sukcesem i nadzieją na lepsze jutro.

Dziękujemy, Rodzice Laury

114%Zebrano 34166zł z 30000złModli się 28 osób-452 dni do końca akcjiWsparło nas 66 osób