Martika_POMAGAM_

Martika ma 13 lat i cierpi z powodu skoliozy kręgosłupa. Dziecięca skolioza przerodziła się u niej w złośliwą – obecnie jest już po 3 operacjach kręgosłupa a przed nią trzy kolejne operacje w ciągu roku. Wymaga również kompleksowej, specjalistycznej rehabilitacji oddechowej. Skarży się na nieustępujący ból obojczyków, łopatek i bioder oraz ból głowy, ponieważ jest stale na silnych lekach przeciwbólowych. Martika często płacze, że nie może już być aktywna fizycznie – przez 7 lat tańczyła taniec towarzyski. Pomóżmy wrócić Martice do pełnej sprawności!

Zbieramy wspólnie środki finansowe na pokrycie kosztów ośmiomiesięcznej rehabilitacji dziewczynki. Martika w listopadzie będzie miała czwartą operację, a w marcu 2016 r. piątą. Powodzenie bolesnych operacji jest uzależnione od kosztownej i nieprzerwanej rehabilitacji, a sytuacja materialna rodziny nie jest wstanie tego dziewczynce zapewnić…

***

Oto historia matki, która po ośmiu latach rehabilitacji przegrała z chorobą dziecka i jej walka o lepszą – sprawniejszą przyszłość…

Martika_szpitalPo szoku jaki doznałam słysząc, że Martika po ośmiu latach rehabilitacji niby to „niewinnej”, idiopatycznej skoliozy dziecięcej kręgosłupa musi być operowana. Skolioza przerodziła się w „złośliwą”. Obecnie jest już po 3 kolejnych operacjach kręgosłupa przeprowadzonych w warszawskich szpitalach. 13 sierpnia 2014 r., 29 stycznia 2015 r. oraz 26 czerwca 2015 r. wylewałam morze łez pod blokiem operacyjnym. To nie koniec horroru, przed nią trzy kolejne operacje w ciągu kolejnego roku, gdyż operacje odbywają się etapowo. Podczas operacji okazało się, iż w głównym łuku nie było już 60° ( RTG kwiecień 2014 r.), a już ponad 70°. Także to był ostatni moment na ratowanie jej kręgosłupa przed postępującą chorobą. Poprzednie wartości skoliozy: 44° szyjna lewostronna, 60° piersiowa prawostronna, 34° lędźwiowa lewostronna. Na dzień dzisiejszy już ta pierwsza operacja przyniosła efekt, gdyż skolioza spadła do około 35°.

Kolejna operacja odbędzie się pod koniec listopada 2015 r. A kiedy już zakończy się ostatnia faza wzrostu, wtedy to dziecko będzie miało zainstalowane tytanowe implanty na całe życie. Występuje u niej brak ruchomości kręgosłupa. Sprawność jest ograniczona, ale choroba nie postępuje.

Martika_kręgosłupMoja córeczka Martika to uśmiechnięta, pełna życia, pogody ducha, dobroci i nadziei dziewczynka, która ma zaledwie 13 lat i ciągle cierpi z powodu skoliozy kręgosłupa. Skarży się na nieustępujący ból obojczyków, łopatek i bioder. Do niewyobrażalnego bólu kręgosłupa z jakim się dziecko na co dzień zmaga dołącza się ból głowy. Jest stale na silnych lekach przeciwbólowych. Martika często płacze, że nie może już być aktywna fizycznie. Ale płacze jedynie przy mnie – przy swojej mamie. Innym nie chce się uskarżać na ból, gdyż chce by postrzegana jako zdrowe dziecko. W skrytości chowa lęk, smutek i niespełnione marzenia. Niestety wie, że już nigdy nie będzie mogła robić tego co wcześniej mogła, tego co jej koleżanki mogą, jeśli nie będzie nadal operowana i rehabilitowana.

Martika przez 7 lat tańczyła taniec towarzyski, który był jej całym życiem. Z zapartym tchem biegła na salę treningową i tańczyła do ostatnich sił. Taniec dodawał jej skrzydeł, pozwalał zapomnieć o początkowym stadium choroby. Występy, pokazy i obozy taneczne dodawały jej sił w walce z chorobą. Tak bardzo chciała zostać tancerką zawodową. Poczucie izolacji od rówieśników w samotnym pokoju wykańcza ją. Skolioza zabrała jej najpiękniejsze lata beztroskiego dzieciństwa i wieku nastoletniego. Przez „wiotkość” implantów Martika nie może chodzić do szkoły, nie może też mieć kontaktu z chorymi, aby nie doszło do odrzutu implantów.

Implanty metaliczne rozwórki rosnącej Medtronic umieszczone są we wszystkich trzech odcinkach kręgosłupa. Dzięki nim powoli narządy Martika_pionowewewnętrzne powracają na „swoje miejsce”, a kręgosłup naciągany jest ku górze. Niestety po drugiej operacji doszło do lewostronnego niedowładu kończyny. Po specjalistycznej rehabilitacji oddechowej niedowład ustąpił. Dodatkowo nosi ortezę ortopedyczną 23 godziny na dobę.

Martika wymaga kompleksowej, a zarazem specjalistycznej rehabilitacji oddechowej, dostosowanej do jej implantów. Koszt miesięczny prywatnej rehabilitacji to około 1700,00zł. Jest to niezbędne, aby operacje mogły przynieść wymagany efekt i ograniczyć ból. Ćwiczenia, leczenie, ortezy i leki są bardzo kosztowne. Potrzebuje ciągłej pomocy i rehabilitacji, aby w miarę możliwości mogła powrócić do sprawności.

Niestety musiałam zrezygnować ze stałej pracy i podjęłam się opieki nad chorym dzieckiem, które tego non stop wymaga. Pozostałam z problemem sama. Moje zdrowie też podupadło, przepuklina i uszkodzony kręgosłup od dźwigania dały się we znaki. Na domiar złego młodsza córka również ma skoliozę i jest rehabilitowana.

Szanowni Państwo, bardzo proszę o pomoc dla mojej córeczki. Będziemy niezmiernie wdzięcznie za każdy dar serca skierowany dla Martiki.

Agnieszka Kraus – mama Martiki Piłat

• Cel zbiórki:  sfinansowanie kosztów ośmiomiesięcznej rehabilitacji dziewczynki, niezbędnej do przeprowadzenia dwóch koniecznych operacji
  • Czas zbiórki: 16 lipca – 15 września 2015 r.

728x90_wesprzyj_pomagam3

100%Zebrano 15000zł z 15000zł