Kwota zbiórki: 404 186 zł

Cel zbiórki: Zakup protez

Czas trwania zbiórki: 23.02.2018 – 01.09.2018

Historię Pana Łukasza możecie już pamiętać z jednej z naszych zbiórek. Pijany kierowca wjechał w niego, kiedy stał na poboczu. Pan Łukasz cudem przeżył wypadek, ale obrażenia okazały się bardzo poważne, nogi zostały zmiażdżone a tętnice i nerwy pozrywane, lekarze musieli podjąć decyzję o amputacji nogi. Druga noga została podjęta leczeniu i rehabilitacji. Zbieraliśmy więc fundusze na zakup systemu protezowego nogi.

Niestety otrzymaliśmy list od Pana Łukasza, w którym informuje, że drugiej nogi też nie udało się uratować.

„Drodzy Państwo, jak widać, nie udało się niestety uratować lewej nogi. Walczyłem jak tylko mogłem: rehabilitacja, szereg zabiegów, operacji – nie poskutkowało – obrażenia były bardzo poważne. Niestety kości nie zrastały mi się… (…) W grudniu zapadła decyzja, po szeregu konsultacji medycznych, o amputacji. Nie trudno sobie wyobrazić, co czułem. Ponad dwa lata miałem nadzieję, że jednak uda się uratować tę nogę a tu kolejna trauma. Chciałbym w końcu stanąć na nogi i odstawić wózek inwalidzki. Chociaż w niewielkim stopniu zacząć funkcjonować jak zdrowe osoby – chociaż nigdy nie będzie już tak jak było. Niezbędne są do tego protezy, które umożliwią mi poruszanie się (…). Wózek stawia bardzo dużo barier nie do pokonania. Jestem młodą osobą i nie wyobrażam sobie poruszania się na wózku. Technika daje nam bardzo duże możliwości. Protezy są coraz lepsze można swobodnie się poruszać, korzystać jeszcze z życia. W końcu zacząć normalnie żyć. Lecz wiąże się to z ogromnymi kosztami, które znacznie mnie przerastają i dlatego zwracam się do Państwa o wsparcie.”

Zakup obu protez zdecydowanie przekracza możliwości finansowe Pana Łukasza. Zwracamy się do Państwa o pomoc w ich zakupie. Protezy kosztują 475 000 zł. W przedniej zbiórce Panu Łukaszowi udało się zebrać 70 814 zł. Wciąż brakuje 404 186 zł.

Przed wypadkiem Pan Łukasz należał do ochotniczej straży pożarnej. Niósł pomoc potrzebującym biorąc udział w niezliczonych akcjach ratunkowych. Dziś sam potrzebuje pomocy… Pomóżmy, nie bądźmy obojętni.

4%Zebrano 16055zł z 404186złModli się 38 osób43 dni do końca akcjiWsparło nas 44 osób