Kuba z Jarosławia, cierpiący na Zespół Krętości Naczyń ATS przeszedł w niedzielę 22 listopada skomplikowaną operację w klinice King Abdullah Medical City w Rijadzie w Arabii Saudyjskiej.

Kubuś_Facebook.com
Fot. facebook.com/RatujmyKubusia

Stan małego pacjenta jest stabilny. To dopiero pierwszy etap leczenia chłopca w Rijadzie, jednak według lekarzy operacja z 22 listopada miała być najważniejszą w walce z chorobą Kuby –  jej pozytywny rezultat oznaczać będzie „80 procent sukcesu”! Decydujące dla jego przeżycia są 72 godziny po operacji!

Sytuację Kubusia można śledzić na bieżąco na profilu facebookowym Ratujmy Kubusia

Leczenie Jakuba, poprzedzone konsultacjami z Ambasadą RP w Rijadzie, będzie polegało na przeprowadzeniu dwóch zabiegów w odstępie 2-tygodniowym (pierwszy właśnie 22 listopada) zaś całość pobytu chłopca w Arabii Saudyjskiej potrwa miesiąc.

Kuba obchodził 13 listopada swoje pierwsze urodziny!

Zaraz po urodzeniu wykryto u niego chorobę ATS Zespół Krętości Naczyń. Jest to choroba bardzo rzadka. W Polsce nie zanotowano jeszcze takiego przypadku! Na świecie jest ich zaledwie ok. 100. King Abdullah Medical City w Rijadzie w Arabii Saudyjskiej to jedyna klinika na świecie operująca, od czterech lat, takie przypadki.

Wraz z rodzicami chłopca prosimy o modlitwę w intencji zdrowia chłopca!

1920x1080_wesprzyj_pomagam3