Kwota zbiórki: 140.000 zł

Cel zbiórki: pokrycie kosztów operacji rekonstrukcji przełyku

Czas trwania zbiórki: 7.11.2018 – 7.05.2019

Caritas: Caritas Diecezji Kieleckiej

Katarzyna ma 40 lat i jest samotną matką 5 letniego Damiana chorego na autyzm. To dla synka musi wyzdrowieć, aby otoczyć go niezbędną opieką, pokazać mu świat i wspólnie cieszyć się życiem.

Katarzyna jako 18 letnia dziewczyna zachorowała na raka nosogardła z przerzutem na węzły chłonne szyi. Przeszła skomplikowaną operację, chemioterapię i bardzo agresywną radioterapię, które uratowały jej życie. Radioterapia jednak spowodowała stopniowe zwłóknianie i zwężanie się przełyku, w wyniku czego Katarzyna przestała przełykać pokarm. Od roku karmiona jest dojelitowo. Jedynie picie przyjmuje doustnie, ale nawet to przychodzi jej z wielkim trudem. Rokowania lekarzy są niestety jeszcze bardziej drastyczne – jej przełyk w krótkim czasie całkowicie się zamknie tak, że uniemożliwi jej nie tylko przyjmowanie płynów, ale nawet przełykanie śliny.

Jedynym ratunkiem dla Katarzyny jest operacja rekonstrukcji przełyku w klinice w Katowicach. Koszt operacji wynosi 140 tys. zł. Dla Katarzyny to ogromna kwota i nie jest w stanie samodzielnie jej uzbierać. Jej źródło utrzymania stanowią jedynie zasiłki z pomocy społecznej na siebie i syna Damiana oraz niewielkie wynagrodzenie ojca dziecka. Rekonstrukcja przełyku przede wszystkim wydłuży życie Katarzyny i pozwoli jej na normalne funkcjonowanie. Brak konieczności odżywania dojelitowego sprawi, że nie tylko będzie mogła cieszyć się smakiem spożywanych potraw, ale znacznie poprawi się jakość jej życia.

Zwracając się z serdeczną prośbą o pomoc finansową dla ciężko chorej Katarzyny, liczymy na Państwa otwarte serca i solidarność z nią oraz pomoc w tej niezwykle trudnej sprawie.

1%Zebrano 915zł z 140000złModli się 5 osób171 dni do końca akcjiWsparło nas 8 osób