Opłatek z bezdomnymi w ramach akcji “Trochę ciepła…”

W poniedziałek, 21 grudnia dotarliśmy z patrolem Straży Miejskiej do kilku skupisk osób przebywających w odosobnionych miejscach, czyli poza zasięgiem stałej pomocy bezdomnym, jaką oferują ośrodki Caritas Archidiecezji Warszawskiej i Diecezji Warszawsko-Praskiej. To już trzecia tura artykułów dostarczona osobom bezdomnym.

Wielu z nich znaleźliśmy w ciągu zdewastowanych garaży na powojskowych terenach na granicy Woli i Koła. Obok wyrosły nowe, zasobne osiedla, za betonowym parkanem słychać było przejeżdżający tramwaj. Nikt z pasażerów nie domyśliłby się, że przejeżdża obok „osiedla”, na którym nie ma podstawowych urządzeń sanitarnych – wody czy ogrzewania, a mieszka w nim około 20-30 osób w różnym wieku i w różnym stanie.

DSC_1661 Tak serdecznego przyjęcia nie oczekiwaliśmy.

Obecny z nami o. Bruno z zakonu bonifratrów, specjalizującym się w niesieniu pomocy chorym i cierpiącym, dzielił opłatki, my wręczaliśmy śpiwory i kubki, do tego były jeszcze dary od sklepów Biedronka i kolorowe serca z okolicznościowym słowem Bożym, przygotowane na tę okazję przez ekumeniczna wspólnotę Kings Kids Polska, głównie dziecięcymi rękami.

W styczniu planujemy dostarczenie kolejnych partii śpiworów i kubków.

DSC_5902Akcja Caritas Polska, Straży Miejskiej i wszystkich wspierających ją finansowo, sercem i modlitwą będzie trwała do 15 lutego. Z uzyskanych nadwyżek zakupimy buty i ciepłą odzież dla najbardziej potrzebujących.

Przekazujemy wszystkim ofiarodawcom, którzy tak hojnie odpowiedzieli na nasze zaproszenie do włączenia się do akcji „Trochę ciepła dla bezdomnego” serdeczne podziękowania i życzenia Świąteczne od obdarowanych, a członkom patrolu Straży Miejskiej, z którym już nie pierwszy raz jechaliśmy po wertepach do bezdomnych ukrytych w znanych im miejscach – pp. Alfredowi i Pawłowi, serdeczne podziękowania za świadectwo żywej troski i zaangażowania w pomoc dla nich. (js)

Zobacz FOTORELACJĘ

1920x1080_wesprzyj_pomagam3