Pelagia

Cel zbiórki: leczenie stwardnienia bocznego zanikowego poprzez przeszczep komórek macierzystych

Czas trwania zbiórki: 16.08 – 31.12.2017 r.

Pani Pelagia Truszkowska ma dzisiaj 63 lata. Dwa miesiące temu lekarz zdiagnozował u niej stwardnienie boczne zanikowe (SLA). Jest to ciężka choroba, w której dochodzi do uszkodzenia centralnego lub obwodowego układu nerwowego. Jej przebieg jest zróżnicowany, jednak szybko dochodzi w niej do niedowładu kończyn i utraty sprawności ruchowej.

Pani Truszkowska to spokojna, i przez całe swoje życie, oddana innym osoba. Zrezygnowała z pracy zawodowej poświęcając się wychowywaniu dwójki dzieci. Syn Pani Pelagii został misjonarzem w Gabonie i w wieku 37 lat zmarł na malarię trzy lata temu. Natomiast córka jest siostrą zakonną w Zgromadzeniu Sióstr Kanoniczek Ducha Świętego. Pani Pelagia opiekuje się obecnie swoimi rodzicami, którzy podupadli na zdrowiu. Postanowiła także oddać się pracy charytatywnej na rzecz osób potrzebujących. Pomaga sąsiadom, uczestniczy w pracach Parafialnego Zespołu Caritas. Zawsze stara się pomagać dyskretnie. Jest osobą bardzo skromną. Troszczy się również o innych, wspierając ich modlitwą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALeczenie stwardnienia zanikowego bocznego ma na celu złagodzenie objawów choroby i spowolnienie jej przebiegu. W Polsce można wykorzystać bardzo kosztowną i nierefundowaną przez NFZ terapię. Jest nią przeszczep komórek macierzystych. Większą skuteczność leczenia uzyskuje się po poddaniu kuracji w możliwie krótkim terminie od rozpoznania choroby. Koszt trzykrotnej aplikacji preparatu z komórkami macierzystymi to 49.000-54.000 zł, w zależności od płatności jednorazowej lub ratalnej. Dodatkowo potrzebne są pieniądze na badania przed zabiegiem i leczenie uzupełniające. Zbieramy łącznie 55.000 zł.

Będziemy ogromnie wdzięczni za każde wsparcie tej zbiórki.

8%Zebrano 4447zł z 55000złModli się 24 osób39 dni do końca akcjiWsparło nas 24 osób