Od połowy grudnia rusza zimowa akcja Caritas Polska i Straży Miejskiej m.st. Warszawy. Patrole Straży Miejskiej będą wyjeżdżać spod siedziby Caritas Polska z gorącą zupą i ciepłą odzieżą do osób bezdomnych, które muszą stawić czoła zbliżającej się zimie. W zeszłym roku strażnicy miejscy przekazali w ten sposób osobom bezdomnym ponad 4,5 tys. gorących posiłków. Koszt przygotowania pożywnej i dobrej jakości zupy, zakupu koców i skarpet u sprawdzonych dostawców to 30.000 zł. Pomóż podarować trochę ciepła zziębniętym bezdomnym!

Cel zbiórki: dostarczenie osobom bezdomnym przebywającym poza schroniskami ciepłego posiłku, koców, skarpet i innych produktów pierwszej potrzeby podczas tegorocznej zimy

Czas trwania zbiórki: 14 grudnia 2017r. – 28 lutego 2018r.

Akcja już po raz trzeci będzie odbywać się dwa razy w tygodniu – we wtorki i piątki – aż do końca lutego. Funkcjonariusze dostarczą ciepłe posiłki oraz koce, ciepłą odzież i inne artykuły pierwszej potrzeby osobom bezdomnym, które przebywają poza schroniskami. Kuchnia działająca przy Caritas Polska i kuchnia Spółdzielni Socjalnej „Kto rano wstaje” działająca przy schronisku Caritas Archidiecezji Warszawskiej będą przygotowywały każdorazowo 100 litrów gorącej zupy. Do tej pory z pomocy skorzystało ponad 600 bezdomnych. Koszt przygotowania ciepłych posiłków, zakupu koców i skarpet na potrzeby tegorocznej edycji to 30 000 zł.

Zima, a zwłaszcza okres Bożego Narodzenia to najtrudniejszy czas dla osób bezdomnych. Już po raz trzeci z rzędu chcemy ofiarować im trochę ciepła w postaci gorącego posiłku, okrycia przed chłodem i życzliwego słowa. Pamiętamy, że pomagając ubogim sami zyskujemy wiele w zamian – mówi ks. Marcin Iżycki, Dyrektor Caritas Polska.

Serdecznie zapraszamy do wspierania naszej wspólnej akcji „Trochę ciepła dla bezdomnego”.

Żaden rodzaj bezdomności nie jest wolnym wyborem wolnego człowieka. Każdy bezdomny to inny, dramatyczny życiorys i życie, wobec którego nie możemy przejść obojętni.

Numer kont:

Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526

Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Z dopiskiem „Trochę ciepła dla bezdomnego”

Lub SMS pod nr 72052 ZIMNO

73%Zebrano 21922zł z 30000złModli się 16 osób-207 dni do końca akcjiWsparło nas 75 osób