Cel zbiórki: środki na odbudowę domu Państwa Wójciaków

Czas trwania zbiórki: 07.03 – 10.06.2017 r

Państwo Wójciakowie przez 8 lat zamieszkiwali skromny, ale starannie utrzymany dom we wsi Kodrąb pod Wolinem. Pani Anna pracuje jako pokojowa w ośrodku wczasowym, pan Daniel jest emerytem, prowadzi własną małą firmą budowlaną. Mieszka z nimi 17-Ietnia córka, która uczy się w szkole zawodowej.

20170316-DSC_974310 czerwca 2016 roku, w dniu urodzin pana Daniela, pożar strawił cały dobytek rodziny. Rodzina straciła dorobek życia. Gmina pozwoliła im zamieszkać w świetlicy wiejskiej – jest to proste lokum bez ogrzewania, możliwości umycia się, czy gotowania. W chwili obecnej sekretarz gminy chce, aby jak najszybciej opuścili świetlicę.

Urząd Gminy otworzył na krótko konto, na którym zebrano około 9.000 złotych. Z opieki społecznej na Państwa Wójciaków wpłacono 5.000 zł. Rodzina sama próbuje odbudować dom. Do tej pory udało im się oczyścić pogorzelisko, postawić dach z pokryciem, wstawić okna i drzwi. Z pobliskiej hurtowni mają otrzymać trochę materiału na ocieplenie, na izolację ścian zewnętrznych (darowizna o wartości ok. 2.000 zł). Pani Anna cały czas pracuje przy budowie, bo pracę w ośrodku wypoczynkowym będzie mieć dopiero w sezonie letnim.

DSC_9719Pan Daniel korzysta z własnych umiejętności, by wykończyć dom i przeznacza wszystkie swoje dochody na remont. Córka pomaga, kiedy tylko może. Jej marzeniem jest hodowla koni. Pan Wójciak jest instruktorem Polskiego Związku Kynologicznego i chciałby móc znów pracować z psami – prowadzić szkolenia. Jednak z rozmów z nimi wynika, że najbardziej marzą, aby znów zamieszkać w normalnym domu, gdzie rodzice pracowaliby i odpoczywali, a córka mogłaby w spokoju odrabiać lekcje. Marzą o tym, by móc umyć ręce w ciepłej wodzie, ugotować obiad i usiąść przy wspólnym stole. Potrzebna jest pomoc na materiały do wykończenia domu. Sami nie mają na to środków, dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie tej zbiórki.

24%Zebrano 10720zł z 45000złModli się 38 osób14 dni do końca akcjiWsparło nas 26 osób