Kwota zbiórki: 40 000 zł

Cel zbiórki: przystosowanie mieszkania do potrzeb osoby niepełnosprawnej zapewniające jej samodzielność

Czas trwania zbiórki: marzec – czerwiec 2018

Patrycja ma 14 lat a za sobą już 80 złamań, głównie rąk i nóg, które wydarzały się w tak pozornie „bezpiecznych” momentach, jak mycie zębów. Złamania powodują deformacje kończyn dodatkowo je osłabiając. Aby im zapobiegać, Patrycji wstawiono metalowe pręty w nogach. Poza tym dziewczynka cztery razy w tygodniu uczęszcza na rehabilitację. Mieszka w Elblągu, a na leczenie choroby dojeżdża do Łodzi, gdzie dostaje lek na łamliwość kości, i do Krakowa, w którym przechodziła liczne operacje.

To wszystko wydaje się trudne, ale Patrycja jest dzielna. Ma w sobie radość, dzięki której świetnie się rozwija. Ma rodziców, którzy poświęcają się opiece nad nią. Ma siostrę. Ma życie, chociaż lekarze mówili, że utraci je tuż po swoich narodzinach. Oprócz zdrowia brakuje jej samodzielności.

Patrycja ze względu na swoją chorobę porusza się na wózku, do czego nie jest dostosowane mieszkanie, w którym mieszka. Nie może samodzielnie przemieszczać się między pomieszczeniami. To jest tak podstawowa czynność – dla niej zupełnie niedostępna. Do tej pory w poruszaniu się pomagali jej rodzice nosząc ją na rękach. Patrycja marzy o tym minimum samodzielności, dzięki której będzie mogła odciążyć również swoich rodziców. Możesz pomóc jej osiągnąć to marzenie składając się na remont mieszkania dostosowujący je do osoby poruszającej się na wózku. To takie proste – jak przejść z pokoju do pokoju.

28%Zebrano 11351zł z 40000złModli się 24 osób9 dni do końca akcjiWsparło nas 26 osób