img_1953

Cel zbiórki: pierwsza operacja bioderek

Czas zbiórki: 26.05 – 15.10.2016

Zwracamy się z ogromną prośbą o wsparcie i pomoc w pozyskaniu funduszy na operacje dla naszej córki Katarzyny.

Kasia urodziła się z bardzo rzadką chorobą genetyczną –  dysplazją diastroficzną. Istotą choroby jest zaburzenie rozwoju chrząstki i kości, co powoduje zniekształcenia stawów, które utrudniają jej poruszanie się.

img_1958

Objawami dysplazji diastroficznej są: skrócenie kończyn w stosunku do tułowia, łokciowe ustawienie rąk z odstającymi kciukami i przykurczami zgięciowymi w stawach śródręczno-paliczkowych, przykurcze zgięciowe w stawach biodrowych i kolanowych, stopy końskoszpotawe oraz obustronnie kalafiorowate nacieki małżowin usznych. Zalecenia lekarzy z Klinki Intensywnej Terapii i Patologii Noworodka w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach brzmią: konieczna stała kontrola w poradniach specjalistycznych, takich jak: rehabilitacyjna, kardiologiczna, ortopedyczna, neurologiczna, genetyczna, okulistyczna, preluksacyjna. Aby w przyszłości Kasia mogła normalnie funkcjonować, musi przejść szereg operacji.

Staramy się zapewnić Kasi najlepszą opiekę medyczną. W Polsce nie znaleźliśmy pomocy, dlatego zdecydowaliśmy się na konsultacje w niemieckiej klinice Aschau. Ordynator szpitala dr Doderlin to profesjonalista oraz jeden z najlepszych specjalistów w tej dziedzinie. Zapewnił nas, że jeżeli córeczka przejdzie terapię mięśniową oraz cztery operacje, będzie chodzić. Kasia jest zdrowa intelektualnie, jest bardzo mądrą dziewczynką, dlatego chcemy zrobić wszystko, aby ją usprawnić ruchowo. Chcemy, aby w przyszłości mogła być samodzielna.

Do tej pory dawaliśmy sobie radę sami, pomimo wielu konsultacji i ciągłej rehabilitacji, jednak teraz nie jesteśmy w stanie zdobyć tak ogromnej sumy na operacje w Niemczech. Zwracamy się do ludzi dobrej woli. Pomóżcie nam.

Z poważaniem rodzice Kasi

Z góry bardzo dziękujemy za wszelką pomoc!

Wspólnie z Programem Pierwszym Polskiego Radia i tygodnikiem “Niedziela”, prowadzimy wspólna akcję w ramach której przygotowujemy i prezentujemy ciekawe reportaże o naszych podopiecznych. W każdy ostatni poniedziałek miesiąca w Programie I można posłuchać tego reportażu w radiu. W kolejny weekend reportaż pojawia się w tygodniku “Niedziela”. Reportaż o Kasi i jej rodzicach można posłuchać tutaj:

lub przeczytać na stronie tygodnika “Niedziela”:

54%Zebrano 44722zł z 83139zł