07.11.2012 021

• Cel zbiórki: materiały opatrunkowe dla bezdomnych i ubogich
  • Czas zbiórki: 05.04 – 31.05.2016

Przychodnia Lekarzy (i pielęgniarek) Nadziei w Warszawie to niezwykłe miejsce, gdzie 20 lekarzy wolontariuszy o różnych specjalizacjach, spieszy z pomocą ludziom bezdomnym i ubogim, którzy nie mają ubezpieczenia zdrowotnego, ani szans na uzyskanie specjalistycznej pomocy w szpitalach i przychodniach. Otrzymują pomoc bezpłatnie, z sercem i uśmiechem – i co najważniejsze – z nadzieją.

Przychodnia mieści się od ponad 20 lat w dwóch zespolonych kontenerach, otrzymanych po budowniczych metra, w spartańskich, ale sterylnie czystych i dobrze zaadaptowanych pomieszczeniach, tuż obok schroniska Caritasu „Przystań” przy ul. Wolskiej 172.

Jest jedyną taką przychodnią w Warszawie i jedną z dwóch w Polsce.

_DSC5195

W kartotece Przychodni jest 13 tys. zarejestrowanych pacjentów, codziennie obsługuje się tu nawet 40 pacjentów cierpiących nie tylko niedostatek, ale na konkretne dolegliwości: przewlekle owrzodzenia i nie gojące się rany, urazy powypadkowe, choroby chroniczne. Jest także dentysta. W powielkanocny dzień trwa amputacja odmrożonych palców u nogi bezdomnego, bywają też bardziej skomplikowane zabiegi. Potrzebujący otrzymują tu, nie tylko kompetentną pomoc medyczną i pielęgniarska, ale także pomoc pracownika socjalnego w wyrobieniu dokumentów, uzyskaniu renty czy miejsca w schronisku.

Tym razem Lekarze Nadziei potrzebują pomocy – zwracają się z wielką prośbą o pilną pomoc w zakupie środków opatrunkowych, na które potrzeba 15.000 zł. Prosimy Państwa o wsparcie ich prośby!

106%Zebrano 15921zł z 15000zł