1T1A0817

• Cel zbiórki: sfinansowanie rocznego kosztu fizjoterapii
  • Czas zbiórki: 01.04 –  11.10.2016 r.

Maja Ficek urodziła się 12 stycznia 2015 roku. Długo oczekiwane przez rodziców dziecko urodziło się niepełnosprawne, z wadą genetyczną. Lekarze zdiagnozowali u Niej zespół Downa. Poza tym dziecko urodziło się z wadą serca, niedoczynnością tarczycy, obniżonym napięciem mięśniowym oraz wrodzoną obustronną zaćmą.

Do prawidłowego rozwoju potrzebuje stałej, specjalistycznej rehabilitacji. Maja spotyka się
z fizjoterapeutą i neurologopedą. Wykonuje ćwiczenia z mamą w domu, jest również pod stałą opieką wielu innych specjalistów. Koszty leczenia, rehabilitacji i terapii, koszty dojazdu samochodem do placówek leczniczych oddalonych od miejsca zamieszkania po kilkadziesiąt kilometrów są bardzo duże i wiążą się z ogromnymi nakładami finansowymi.

Roczny koszt fizjoterapii wynosi 25 000 złotych. Pomóżmy Mai i Jej rodzinie zebrać całą kwotę.

Maja caritas 2Mimo codziennych zmagań z wizytami lekarskimi, Maja ma w sobie wielką chęć poznawania świata, jednakże ogranicza ją niestety opóźniony rozwój psychoruchowy oraz problemy z widzeniem. Innym dzieciom poznawanie świata i rozwijanie swoich zdolności przychodzi z łatwością, natomiast Maja musi intensywnie ćwiczyć, uczęszczać na zajęcia wczesnego wspomagania i wiele innych, które wspomogą jej rozwój i ułatwią życie. Tylko w ten sposób będzie mogła po części dorównać swoim rówieśnikom. Jest bardzo ciężko. To wielki wysiłek i praca, z którymi mała Maja i Jej rodzina zmaga się każdego dnia.

Maja wymaga stałej wielospecjalistycznej opieki medycznej: neurologa (ze względu na obniżone napięcie mięśniowe), okulisty (ponieważ przeszła dwie skomplikowane operacje usunięcia zaćmy – czeka ją wieloletnia rehabilitacja widzenia), logopedy, (ponieważ Maja nie mówi, endokrynologa ze względu na niedoczynność tarczycy) oraz kardiologa (z racji wrodzonej wady serca). Maja potrzebuje ponadto pomocy ze strony rehabilitantów i terapeutów. Ta trudna sytuacja to szczególne wyzwanie, przed którym stanęli jej rodzice. Od tego bowiem, co dziś uda się zrobić, w tak wczesnym dzieciństwie – zależy przyszłość ich dziecka. By móc zajmować się Mają tak, jak Ona tego potrzebuje, Jej mama zrezygnowała z pracy zawodowej, bo trud wychowania, terapii, rehabilitacji i potrzeby córeczki są ogromne.

Mimo tych wszystkich trudności, jakich obecnie doświadcza Maja, Jej rodzice wierzą mocno w to, że można jeszcze wiele poprawić i dużo osiągnąć. Zrobią wszystko, będą o Nią walczyć, dokąd starczy im sił, by Maja była szczęśliwym dzieckiem.

Zwracamy się do Państwa o wsparcie dalszego leczenia i rehabilitacji Mai.
Z nadzieją, że nasz apel nie pozostanie bez Państwa odpowiedzi, już dziś pragniemy serdecznie podziękować za okazane serce.

Krzysztof i Dorota Ficek– Rodzice Mai

118%Zebrano 29500zł z 25000złModli się 77 osób-324 dni do końca akcjiWsparło nas 56 osób
akcje_326x1110