Cel zbiórki: zakup C-Eye (Oko świadomości) – urządzenie umożliwiające osobom sparaliżowanym komunikowanie się ze światem zewnętrznym.

Czas trwania zbiórki: 14.03 – 30.06.2017 r.

Rafał ma 17 lat. Jest uczniem pierwszej klasy Gimnazjum. Objęty jest nauczaniem indywidualnym. Choruje na dziecięce czterokończynowe porażenie mózgowe.

Rafał wymaga nieustannej opieki w każdej dziedzinie życia. Jest niepełnosprawny ruchowo i nie komunikuje się werbalnie. Nie może bezpośrednio wyrażać swoich uczuć i potrzeb. Rafał przygotowuje się do sakramentu bierzmowania. Najbliżsi chłopca marzą, aby sam mógł wybrać imię świętego patrona. Jest na to szansa.

W sprzedaży jest urządzenie C-Eye, (tzw. oko świadomości) opracowane przez naukowców z Politechniki Gdańskiej. Sprzęt umożliwia osobom sparaliżowanym komunikowanie się ze światem zewnętrznym. Specjalna aplikacja pozwala także na prowadzenie ćwiczeń w ramach rehabilitacji neurologicznej. Odbyły się pierwsze testy współpracy Rafała z Systemem C-Eye. Pozwoliły jednoznacznie stwierdzić, że Rafał jest świadomy i chce komunikować się z otoczeniem. Niestety trudna sytuacja finansowa rodziny chłopca nie pozwala na zakup sprzętu, którego cena wynosi 23 000,00 zł.

Obraz2

Rodzice Rafała będą wdzięczni za każdy, nawet najmniejszy dar serca, który przybliży ich syna do pełniejszego, bardziej świadomego przeżywania każdego dnia.

Więcej o Rafale można dowiedzieć się oglądając ten materiał z TVP Olsztyn: http://olsztyn.tvp.pl/29559023/walczy-o-lepsze-jutro-moze-mu-pomoc-kosztowne-urzadzenie
105%Zebrano 24220zł z 23000złModli się 24 osób-25 dni do końca akcjiWsparło nas 7 osób