3e
Cel zbiórki:
zakup urządzenia do nauki chodzenia NF Walker

Czas zbiórki: 15.03 – 31.05.2016

W 2012 r. Kuba ma 8 lat, jest jednym z najlepszych uczniów w klasie, wyróżnia się jako bardzo zdolny rysownik. Jeden październikowy dzień zmienił wszystko. Kuba w drodze powrotnej ze szkoły do domu, zostaje potrącony przez samochód. Doznaje ciężkiego, wielonarządowego urazu głowy. W chwili przyjęcia na OIOM, mózg Kuby wyglądał jak „ściśnięta cytryna”. W skali od 3 do 15, poziom urazu mózgu został określony na 3, gdzie 3 oznacza śmierć mózgu.

Kuba był w śpiączce przez 5 miesięcy, lekarze nie dawali mu szans na poprawę. Uprzedzali, że jeśli nawet się obudzi, jego stan będzie na poziomie wegetatywnym. Kuba to nie tylko zdolny chłopiec, ale i prawdziwy wojownik. Nie tylko obudził się ze śpiączki, ale jego stan ciągle się poprawia od tego czasu.

3aJest intensywnie rehabilitowany przez 3 godziny codziennie. 5 razy w roku wyjeżdża na 14-dniowe turnusy rehabilitacyjne. Rodzice są ogromnie wdzięczni za dotychczasową otrzymaną pomoc. Nigdy nie byłoby ich stać, aby poddać Kubę tylu rehabilitacjom. Jednak z roku na rok funduszy jest coraz mniej.

Dzięki intensywnej rehabilitacji Kuba powoli wraca do zdrowia. W chwili obecnej, przy ogromnemu wsparciu i pomocy rodziców, pomimo porażenia cztero-kończynowego, zaczyna stawiać pierwsze kroki. Powoli stara się wypowiadać pojedyncze litery. Jeszcze długa droga przed nim, ale ani rodzice, ani Kuba się nie poddają. Razem walczą, aby Kuba mógł funkcjonować jak kiedyś.

Kuba ma teraz 12 lat i potrzebuje urządzenia do nauki chodzenia NF Walker.

3cJest to indywidualnie dopasowane do potrzeb pacjenta urządzenie, które daje możliwość stania i chodzenia przy zachowaniu stabilnej i skorygowanej pozycji z prawidłowo obciążonymi kończynami dolnymi. NG Walker zapewnia też możliwość pionizacji tak ważnej przy prawidłowym rozwoju. Koszt NF Walker jest bardzo wysoki bo aż 40 000 zł i rodziców nie stać na sfinansowanie zakupu tego urządzenia. Kuba walczy o swoje zdrowie i rodzice razem z nim. Możemy dołączyć się do tej walczącej drużyny, wpłacając na tą zbiórkę i pomagając Kubie wracać do sprawności. Razem uda nam się postawić Kubę na nogi!

95%Zebrano 38146zł z 40000zł