Cel: Zakup nowej protezy nogi

Czas trwania zbiórki: 24.08.2016 – 30.09.2017 r.

Mam na imię Klaudia, jestem osobą niepełnosprawną ze znacznym stopniem niepełnosprawności po amputacji nogi na poziomie 1/3 uda z powodu choroby Recklinghausena (Neurofibromatoza: postać kostna). Zachorowałam w wieku 3,5 roku na chorobę Recklingahausena. To rzadka choroba genetyczna, nowotworowa, w moim przypadku atakuję kości.  Przez wiele lat byłam leczona w kilku szpitalach, przeszłam 9 operacji w tym 3 re-amputacje. Mimo starań lekarzy choroba z uwagi na rzadkie występowanie była ciężka do zdiagnozowania, dopiero po 12 latach postawiono ostateczną diagnozę, która brzmiała jak wyrok. Przez te kilkanaście lat choroba rozwijała się i poczyniła ogromne spustoszenie w moim organizmie. W styczniu 2009 r. wobec braku pomyślnych rokowań i zagrożeniu życia byłam zmuszona podjąć bardzo ciężką, życiową decyzję o amputacji nogi.

Więcej o Klaudii można usłyszeć w reportażu Pawła Kęski pt. “Buty na obcasie” :

lub przeczytać reportaż poświęcony Klaudii w tygodniku “Niedziela” pt. “Jakbym mogła, tobym krzyczała na cały świat”:

Zapraszamy do lektury wywiadu z Klaudią:

Dzięki ludziom dobrej woli zaraz po amputacji uzbierałam pieniądze na zakup protezy. Jednak moja proteza ma już 8 lat i jak każda rzecz materialna uległa zużyciu. Jest to teraz dla mnie bardzo duży problem, ponieważ niedługo nie będę się mogła poruszać. W związku z tym chciałabym prosić o pomoc w zakupie nowej protezy. Bez niej nie będę mogła funkcjonować. Chcę dalej się kształcić i kontynuować studia. Moja sytuacja materialna jest bardzo ciężka. Mój tata zmarł w 2003 roku na guza mózgu. Obecnie z powodu studiów wynajmuję kawalerkę. Mieszkam z mamą, która ze względu na moją chorobę zrezygnowała dla mnie z pracy. W związku z tym nie stać mnie na zakup nowej protezy. Zwracam się o pomoc w zakupie nowej protezy.

1-055Obecnie kończę pierwszy rok studiów magisterskich na kierunku Zdrowie Publiczne Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. W 2015 roku ukończyłam z wynikiem bardzo dobrym studia licencjackie na kierunku Nauki o Rodzinie Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie. Obroniłam również z wynikiem bardzo dobrym pracę dyplomową na temat problemów psychologicznych, z jakimi borykają się osoby niepełnosprawne w wyniku braku kończyny dolnej. Równocześnie w 2015 roku ukończyłam studium pedagogiczne Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II. Przez 8 lat byłam wolontariuszką w Duszpasterstwie Niesłyszących w Zduńskiej Woli. Od 11 roku życia uczę się języka migowego oraz ukończyłam kurs języka migowego dla pracowników służb społecznych i nadal staram się pomagać osobom niesłyszącym w porozumiewaniu się ze światem ludzi słyszących. Choroba, która przez wiele lat powodowała u mnie ogromne cierpienie oraz ludzie, którzy udzieli mi pomocy zmotywowali mnie do chęci wspierania innych ludzi. Studia na kierunku Nauki o rodzinie i Zdrowie Publiczne są pomostem do niesienia tej pomocy. W przyszłości pragnę pomagać osobom w podobnej sytuacji, ponieważ wiem jak ciężko jest żyć i przezwyciężać swoją chorobę oraz niepełnosprawność. Dlatego też napisałam pracę na temat problemów psychologicznych osób niepełnosprawnych w wyniku braku kończyny, co jest pewnym rozpoczęciem mojej działalności w tej sferze pomocy takim ludziom.

Możliwość samodzielnego poruszania się  jest dla mnie szansą na dalszy rozwój, który będzie mógł zaowocować w przyszłości również dla innych ludzi. Proszę Państwa o pomoc w zakupie nowej protezy. Klaudia

#27812-D2_5283

32%Zebrano 90744zł z 283614złModli się 141 osób-53 dni do końca akcjiWsparło nas 262 osób