Cel zbiórki: zebranie środków finansowych na zamontowanie windy, która umożliwi rodzeństwu choremu na rdzeniowy zanik mięśni usamodzielnienie się

Czas trwania zbiórki: 24.10.2017-31.01.2018

Marlena ma 34 lata, Tomasz 25 lat, Patryk 23 lata, Bolesław 21 lat, wspaniali, młodzi ludzie, czworo rodzeństwa i wszyscy czworo poruszają się na wózkach inwalidzkich. Chorują od urodzenia na rdzeniowy zanik mięśni (SMA). Jest to choroba genetyczna, która powoduje osłabienie i zanik mięśni. Pomimo swojej choroby nie poddają się, starają się prowadzić normalne, aktywne życie.

Mieszkają w domu jednorodzinnym w Dziemianach. W codziennym życiu pomagają im rodzice, z którymi mieszkają. Ich funkcjonowanie znacznie usprawniłoby zamontowanie windy dla wózków. Dzięki windzie mogliby odciążyć swoich najbliższych oraz chociaż trochę się usamodzielnić. Niestety koszt takiej inwestycji to 148.000 zł. Dofinansowanie z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych wynosi  40.000 zł, pozostałą kwotę muszą zapłacić sami.

Marlena ukończyła Liceum Ogólnokształcące dla dorosłych. Interesuje się muzyką, filmem, fotografią, obróbką zdjęć i makijażem.

Tomasz interesuje się przede wszystkim informatyką i nowymi technologiami, prowadzi własną działalność gospodarczą w branży informatycznej.

Patryk studiuje matematykę na Politechnice Gdańskiej, jego zainteresowania związane są z informatyka, matematyką oraz nowinkami technologicznymi.

Bolesław ukończył szkołę średnią o profilu technik informatyk. Niedawno odbył staż w Ośrodku Kultury w Dziemianach. Jego zainteresowania również związane są z informatyką.

Ci młodzi ludzie są dowodem na to, że mimo choroby, można się rozwijać, można być aktywnym, można pomagać innym. Aby pomóc im realizować pasje i prowadzić aktywne życie, potrzeba pieniędzy. Możemy pomóc im w sfinansowaniu zakupu i montażu windy. Złożyli wniosek o dofinansowanie już w ubiegłym roku, ale musieli zrezygnować, ponieważ 100.000 zł to kwota, która przekraczająca ich możliwości finansowe. Dlatego prosimy każdego, kto tylko może o włączenie się w zbiórkę.

30%Zebrano 30049zł z 100000złModli się 114 osób-141 dni do końca akcjiWsparło nas 101 osób