Pani Jadwiga_Pomagam

Prosimy o wsparcie sfinansowania zakupu nowej, specjalnej protezy całej nogi – ze stawem biodrowym włącznie dla p. Jadwigi.

***

Pani Jadwiga Drzewowska w wieku 25 lat straciła nogę. Mimo to wróciła do aktywnego życia zawodowego i przez ponad 30 lat pracowała w Pracowni Konserwacji Zabytków. Dziś jest emerytką. Koszt nowej protezy przerasta możliwości finansowe pani Jadwigi, a dofinansowanie z NFZ wystarczy jedynie na pokrycie 1/3 jej ceny.

W 1971 roku w wieku 25 lat pani Jadwiga miała amputowaną nogę w stawie biodrowym. Po operacji dostała polską protezę, która była ciężka i niewygodna. Mimo trudności w chodzeniu wróciła do pełnoetatowej pracy zawodowej w Pracowni Konserwacji Zabytków. W latach 80. koledzy z pracy pomogli jej w zakupie lepszych części do protezy w Niemczech. Do tej pory komponenty te były wykorzystywane do robienia „nowych” protez, które muszą być zmieniane mniej więcej co 5 lat.

Proteza_PJ_01Teraz potrzebna jest całkiem nowa proteza, ponieważ stara po prostu się rozpada. Jest to proteza całej nogi – ze stawem biodrowym włącznie. Jej koszt to 22000 zł. Dofinansowanie z NFZ wynosi jedynie 7500 zł. Dzięki determinacji pani Jadwidze udało się pozyskać dodatkowo 7500 zł. Brakuje zatem 7000 zł.

Pani Jadwiga mimo inwalidztwa jest osobą bardzo aktywną i samodzielną.

Chodzi na różne zajęcia do Centrum Promocji Kultury i na Uniwersytecie Trzeciego Wieku. Interesuje się tkactwem, decoupage’m, malarstwem i teatrem.

Przez całe życie zawodowe pracowała jak zdrowy człowiek. W Pracowni Konserwacji Zabytków rysowała pałace, kościoły, dworki i inne obiekty zabytkowe. Mimo to jest zmuszona prosić o wsparcie w sfinansowaniu nowej protezy niezbędnej do życia i samodzielności.

Proteza_PJ_02

• Cel zbiórki:  wsparcie sfinansowania nowej protezy dla p. Jadwigi
  • Czas zbiórki: 1 lipca – 31 lipca 2015 r.
69%Zebrano 4860zł z 7000zł