Kwota zbiórki: 12 000 zł

Cel zbiórki: zapewnienie ciągłej rehabilitacji ruchowej

Czas trwania zbiórki: 19.10.2018 – 30.05.2019

Caritas: Diecezja Bydgoska

Był zwykły dzień 2006-go roku. Jarek umówił się na spotkanie ze znajomymi. Gdy wyszedł z domu, trafił z sam środek bitwy pomiędzy dwoma osiedlowymi gangami. Został bestialsko pobity. Agresorzy kopali go do nieprzytomności i „petowali”, czyli przyciskali głowę Jarka butami do ziemi. Chłopak trafił do szpitala z bardzo poważnymi obrażeniami głowy i ciała. Miał wtedy 22 lata. Do dziś jest sparaliżowany i przykuty do łóżka z powodu głębokiego niedowładu spastycznego czterokończynowego. Sam nie może się poruszać. Nie mówi, nie ma z nim kontaktu, jest jednak świadomy.

Jeszcze kilka lat temu Jarek był zdrowym, pełnym życia chłopakiem. Miał liczne plany na przyszłość. Tragiczne, niezawinione przez niego wydarzenie sprawiło, że do końca życia będzie wymagał całodobowej opieki. Rodzice od lat robią, co mogą, żeby zapewnić mu odpowiednią rehabilitację. Jest ona niezbędna aby nie tworzyły się przykurcze i odleżyny oraz możliwe było utrzymanie prawidłowego krążenia. Jarek wymaga systematycznego i ciągłego leczenia usprawniającego, a każda przerwa w rehabilitacji powoduje cofanie się wszystkich osiągniętych do tej pory postępów. Absolutne minimum to masaże, ćwiczenia, wizyty psychologa i pedagoga, których koszt to około dwa tysiące złotych miesięcznie.

Rodzice całą swoją uwagę i siły koncentrują na zdrowiu syna. Niestety opieka nad Jarkiem jest bardzo kosztowna, a oni wydali już wszystkie oszczędności. Kontynuacja leczenia Jarka zależy od pomocy ludzi dobrej woli – także Twojej. Zrób przelew i dołóż swoja cegiełkę do rehabilitacji Jarka.

17%Zebrano 1995zł z 12000złModli się 8 osób194 dni do końca akcjiWsparło nas 13 osób