Kwota zbiórki: 30 000 zł

Cel zbiórki: zakup materiałów do odbudowy i wyposażenia domu po pożarze

Czas trwania zbiórki: 31 marca 2019

Caritas Diecezji Łowickiej

Spaliło się wszystko. Latem tego roku z ich drewnianego domu nie została nawet jedna ściana. Z obory też niewiele. Stracili cały dobytek, telewizor, komputer, zbiór książek historycznych, kolekcję znaczków pocztowych… W chwili pożaru w domu mieszkała pięcioosobowa rodzina: rodzice, dwie dorosłe córki i 99-letnia babcia. Niestety uciekając z palącego się domu starsza pani przewróciła się i w wyniku urazu kilka miesięcy później zmarła.

Autorka: Katarzyna Żakowska (https://tusochaczew.pl/pl/11_wiadomosci/47018_zostali_jak_stali_dramatyczny_apel_o_pomoc.html)

Pan Waldemar sporo w życiu przeszedł. Kilka lat temu wygrał z nowotworem a w zeszłym roku przeszedł poważna operację serca po której spędził pół roku w szpitalu. W tej chwili otrzymuje rentę w wysokości 800 zł i dorywczo uprawia rolę. Jego młode córki niedawno skończyły szkoły i bezskutecznie szukają pracy. Starają się zarabiać pieniądze pracując dorywczo przy zbiorach owoców.

Pierwszej pomocy po pożarze udzielili sąsiedzi i władze gminy. Pomogli rodzinie w uprzątnięciu terenu i zdobyciu najpotrzebniejszych materiałów budowlanych. Mieszkańcy wsi ofiarowali też wiele ubrań, pościel, jedzenie, środki chemiczne. Obecnie dzięki dużemu wsparciu życzliwych ludzi na miejscu spalonego domu stoją już mury nowego, ale rodzinie brakuje środków finansowych na kontynuowanie prac i doprowadzenie chociażby do stanu surowego zamkniętego. A przecież potem trzeba jeszcze wykończyć i wyposażyć wnętrza. Obecnie rodzice mieszkają w 15-sto metrowej drewnianej szopie, a ich córki przygarnęli znajomi z sąsiedniej wioski. Dla rodziny skromny, ale własny dach nad głową to jedyny sposób żeby znowu być razem. Nie tracą nadziei i konsekwentnie starają się odbudować swoje miejsce do życia. Możesz im w tym pomóc wspierając finansowo tę zbiórkę i w bardzo dosłowny sposób dokładając swoją cegiełkę.

Źródło pierwszego zdjęcia: https://tusochaczew.pl/pl/11_wiadomosci/47018_zostali_jak_stali_dramatyczny_apel_o_pomoc.html
Autorka: Katarzyna Żakowska

99%Zebrano 29835zł z 30000złModli się 6 osób9 dni do końca akcjiWsparło nas 39 osób