We wrześniowy weekend grupa uczestników programu wychodzenia z bezdomności i uzależnień „Damy Radę!” Caritas Polska odbyła pielgrzymkę połączoną z częścią turystyczną do Kalwarii Zebrzydowskiej, Łagiewnik i Krakowa, po drodze odwiedzając Wadowice, miejsce urodzenia św. Jana Pawła II. W Kalwarii Zebrzydowskiej, która jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO, zostaliśmy bardzo serdecznie przyjęci i zakwaterowani w pięknie położonym domu pielgrzyma oo. Bernardynów.

"Damy radę!" na Wawelu
„Damy radę!” na Wawelu

Zaraz po przyjeździe poszliśmy śladami Jana Pawła II słynnymi dróżkami kalwaryjskimi, a po obiedzie podjechaliśmy do niedaleko położonych Wadowic.

W wadowickim kościele zatrzymaliśmy się przy chrzcielnicy upamiętniającej Chrzest św. Papieża Polaka, a obok kościoła obejrzeliśmy starannie odnowiony i zabezpieczony dom rodzinny pp. Wojtyłów, w którym mieści się obecnie muzeum, a na koniec w pobliskiej kawiarni spróbowaliśmy oryginalnych papieskich kremówek.

Następny dzień był nie mniej intensywny, chociaż miał charakter bardziej turystyczny. Zaraz po śniadaniu wyruszyliśmy do Łagiewnik, gdzie byliśmy w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia, w nowo powstałym Sanktuarium św. Jana Pawła II i muzeum z pamiątkami. Pozostały czas pobytu zajęło nam zwiedzanie Krakowa i Wawelu, a w drodze powrotnej do Warszawy pięknie położonej na szlaku Orlich Gniazd Pieskowej Skały, gdzie zjedliśmy obiad.

W programie „Damy radę!” oprócz zajęć terapeutycznych i szkoleniowych sporo czasu poświęcamy odnowie psychicznej i duchowej uczestników, właśnie poprzez turystykę, rekreacje ruchową, udział w wydarzeniach kulturalnych i pielgrzymkach. Obserwujemy, że ta część programu jest jak najbardziej terapeutyczna. Przywraca uczestnikom spokój, pogodę ducha i siły do wytrwałego dążenia do wytyczonych celów.

Damy_Rade_dzwon_ZygmuntaMimo zmiennej pogody mogliśmy podziwiać piękno miejsc naznaczonych najważniejszymi wydarzeniami dawnej oraz najnowszej historii Polski. Uczestnicy, którzy dotychczas ich nie znali, zgodnie stwierdzili, że największe wrażenie zrobiła na nich bazylika w Kalwarii Zebrzydowskiej i groby królewskie na Wawelu, gdzie mieliśmy również możność wspiąć się krętymi i wąskimi schodkami na wieżę i dotknąć serca dzwonu Zygmunta. Nie mniejsze wrażenie zrobiła na nas sama konstrukcja, na której jest wsparty dzwon i informacja, że został wciągnięty ręcznie w ciągu jednej godziny(!).

W czasie zwiedzania świetnym przewodnikiem był Czesław – terapeuta prowadzący i opiekun grupy, historyk z zamiłowania. Serdeczne podziękowania należą się również Robertowi, kierowcy Caritas Polska, za sprawne dowiezienie nas i przywiezienie, a przede wszystkim za to, że w bardzo koleżeński sposób włączył się do tej grupy jako uczestnik, nie pierwszy z reszta raz. (js)

W serwisie POMAGAM możecie Państwo wesprzeć realizację programu w ramach akcji Damy Radę! – Pomóżmy tym, którzy chcą wyjść z bezdomności i uzależnień

1920x1080_wesprzyj_pomagam3