Kwota zbiórki: 30.000 zł

Cel zbiórki: dostarczenie osobom bezdomnym przebywającym poza schroniskami ciepłego posiłku, koców, skarpet i innych produktów pierwszej potrzeby podczas tegorocznej zimy

Czas trwania zbiórki: 15.11.2018 – 28.02.2019

Caritas: Caritas Polska

Wzorem lat ubiegłych Caritas Polska wspólnie ze Strażą Miejską m.st. Warszawy rozpoczyna jesienno-zimową akcję pomocy bezdomnym, przebywającym poza schroniskami – w altankach działkowych, pustostanach, a nawet pod namiotami. Jest ich na terenie stołecznej aglomeracji ok. 800, często w złym stanie zdrowia i w osamotnieniu, jakie towarzyszy bezdomności, najbardziej dramatycznemu życiowemu kryzysowi, jaki może przezywać człowiek.

Wśród bezdomnych znajdują się ludzie w różnym wieku, statystyki Caritas wskazują, że jest wśród nich kilkanaście procent ludzi z wyższym wykształceniem, także przedsiębiorców, którym powinęła się noga, buntowników, niezaradnych życiowo, wyeksmitowanych, zagubionych życiowo z własnej lub bez własnej winy. Cieszmy się, że mamy gdzie mieszkać i dla kogo żyć, ale pamiętajmy również o tych, którzy stracili własny dach nad głową, normalne środowisko w jakim rozwija się człowiek, często relacje z najbliższymi, zdrowie… i nadzieję. Miska gorącej zupy i ciepłe skarpety – dar solidarności od nas, może pozwoli przetrwać kolejną noc w zimnym, wilgotnym, ciemnym otoczeniu, ale także może stać się małym znakiem nadziei i pamięci.

Patrole Straży Miejskiej z wolontariuszami Caritas będą rozwoziły kilka razy w tygodniu zaopatrzenie do znanych sobie miejsc przebywania bezdomnych, często w trudno dostępnych, zrujnowanych miejscach. Potrzebujemy zakupić składniki aby ugotować 3000 l. esencjonalnej zupy, zakupić ok. 800 par skarpet i czapek, a jak starczy środków to dodatkowo kilkaset ciepłych koców. Zupę będzie gotowała spółdzielnia socjalna bezdomnych „Kto rano wstaje…”, działająca przy schronisku Caritas przy ul. Żytniej, również w duchu solidarności z tymi, „których nie widać”.

Serdecznie zapraszamy do przyłączenia się do naszej akcji dokonując wpłat na konto lub wysyłając sms o treści „ZIMNO” pod numer 72052 (koszt 2,46 zł z VAT)

3%Zebrano 1045zł z 30000złModli się 2 osób76 dni do końca akcjiWsparło nas 9 osób