Patrol medyczny

Cel zbiórki: środki opatrunkowe i produkty medyczne dla bezdomnych, niezbędne do działania “Ulicznego Patrolu Medycznego”

Czas trwania zbiórki: 28.09 – 31.12.2017 r.

Caritas Polska we współpracy ze Strażą Miejską m.st. Warszawy i z Oddziałem Warszawskiego Stowarzyszenia Lekarze Nadziei rozpoczynają projekt Uliczny Patrol Medyczny. Polega on na uruchomieniu objazdowej pomocy ratowniczej dla osób bezdomnych i ubogich przebywających poza schroniskami – w pustostanach, w ogródkach działkowych, garażach a nawet w namiotach i szałasach. Pomoc będzie udzielana całorocznie. To pierwszy tego typu projekt w Polsce.

DSC_1463

Wśród osób bezdomnych najwięcej zgonów zdarza się z powodu wychłodzenia, zaniedbanych urazów, schorzeń i uzależnień. Przy okazji  jesienno-zimowych akcji „Trochę ciepła dla bezdomnego” i „Dzień dobry, czy wszyscy żyją?” zbieraliśmy informacje o stanie i potrzebach bezdomnych. Z tych nieraz bardzo dramatycznych spotkań i obserwacji wyłonił się projekt stałej, wspólnej i całorocznej akcji patrolowej Straży Miejskiej m. st. Warszawy  z udziałem ratowników – wolontariuszy z Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Lekarze Nadziei – wzorem istniejących od dawna patrolów tego typu w Berlinie, Paryżu i innych dużych miastach w Europie i USA.

DSC_1431

Specjalnie oznakowany samochód patrolowy Straży Miejskiej z doświadczonymi ratownikami, odpowiednio wyposażony w sprzęt i środki medyczne, będzie kilka razy w miesiącu objeżdżał, znane strażnikom, miejsca przebywania bezdomnych oraz ulice Warszawy, udzielając im doraźnej pomocy medycznej, kierując lub zawożąc potrzebujących do szpitala lub Przychodni Lekarze Nadziei. Ratownicy będą udzielać bezdomnym fachowych porad, także o możliwościach podjęcia terapii w przypadku uzależnień i wychodzenia z bezdomności.

DSC_1377Na całoroczne działanie programu Ulicznego Patrolu Medycznego (2-3 wyjazdy miesięcznie do różnych dzielnic aglomeracji warszawskiej) potrzebne jest 18.000 zł, które zostaną przeznaczone na środki opatrunkowe i medyczne, środki czystości i inne produkty medyczne przepisane przez lekarzy Przychodni Lekarze Nadziei. Ewentualne nadwyżki w zbiórce zostaną przeznaczone na zwiększenie częstotliwości patroli. Liczymy na serdeczne wsparcie społeczeństwa stolicy, które tak ofiarnie wzięło udział w naszych dotychczasowych akcjach. (js)

6%Zebrano 1137zł z 18000złModli się 6 osób74 dni do końca akcjiWsparło nas 6 osób