Kwota zbiórki: 14 000 zł

Cel zbiórki: zakup i montaż platformy przyschodowej oraz dostosowanie klatki schodowej do możliwości jej zamontowania.

Czas trwania zbiórki: 17-30.11.2018

Co można zrobić w ciągu pół godziny? Można zjeść śniadanie, obejrzeć odcinek serialu komediowego, zadzwonić do dawno niewidzianej przyjaciółki, przeczytać rozdział książki, wyjść na spacer z psem, napisać i wysłać ważnego maila. To rzeczy codzienne, mniej lub bardziej ważne, oczywiste. Dla Tomasza pół godziny 3 stycznia 2009 roku wywróciło życie jego i jego rodziny do góry nogami. Pół godziny sprawiło, że nie może już więcej napisać maila, nie może wyjść na spacer. Nie może też zwyczajnie pobawić się z córką, co boli go najbardziej.

Z nieznanego powodu Tomaszowi pękł naczyniak. Mężczyzna upadł i rozbił sobie głowę, co spowodowało ogromny krwiak w śródmózgowiu. Tomasz musiał przejść kilka operacji, zanim lekarze zdołali zatrzymać rozrastanie się krwiaka. Uszkodzenie płatu czołowo-skroniowego groziło mu śmiercią. A jeśli nie śmiercią to co najmniej stanem wegetatywnym. Żona i córka Tomasza zaczęły godzić się z tym, że ich kochany mąż i tata już nie zamieni z nimi nawet słowa. Po miesiącach spędzonych w szpitalu Tomasz odzyskał przytomność. Jednak wciąż cierpi na lewostronny niedowład ciała, a w wyniku najprawdopodobniej nieodpowiednio prowadzonej rehabilitacji, także spastykę lewej ręki i prawej nogi.

Sytuacja Tomasza jest tragiczna. Gdy zdarzył się wypadek, był młodym mężczyzną w pełni sił, ambitnym, pracowitym mężem, który opiekował się swoją rodziną. Dzisiaj jest całkowicie zależny od innych. Nie jest w stanie nawet samodzielnie wyjść z domu bez pomocy żony lub matki. Jest uwięziony w małym mieszkaniu na 10 piętrze. Mimo obecności windy w bloku, nie może z niej korzystać, ponieważ prowadzą do niej schody (Tomasz z rodziną mieszkają na półpiętrze). Każdy metr to dla niego kolejna przeszkoda. PFRON może sfinansować tylko połowę kwoty potrzebnej do zbudowania przyschodowej platformy, która umożliwiłaby Tomaszowi samodzielne wyjście z domu. Dlatego potrzebna mu jest Twoja pomoc. Twoja jedna złotówka to dla niego kolejna cegiełka do zbudowania minimum samodzielności. To szansa wyjścia na spacer z córką. To możliwość pobawienia się z nią na placu zabaw.

79%Zebrano 10999zł z 14000złModli się 60 osób13 dni do końca akcjiWsparło nas 30 osób