Cel zbiórki: zebranie środków potrzebnych do przeprowadzenia zabiegu fibrotomii (mało inwazyjna metoda uwalniania przykurczów, poprzez wykonanie małych nacięć w wybranych punktach na ciele)

Czas trwania zbiórki: 24.10 – 24.01.2017 r.

Łukaszek ma cztery i pół roku. Urodził się z zamartwicy, później zdiagnozowano u niego mózgowe porażenie dziecięce – postać czterokończynową spastyczną. Nasz synek jest radosnym i pełnym energii dzieckiem,  niestety do tej pory nie mówi, samodzielnie nie siedzi i nie chodzi. Systematycznie go rehabilitujemy, ale potrzebuje zabiegu, który nosi nazwę fibrotomia. Łukasz po konsultacji lekarskiej kwalifikuje się do wspomnianego zabiegu, który zaplanowano na 21 listopada 2017 r.

Fibrotomia to mało inwazyjna metoda uwalniania przykurczów, poprzez wykonanie maleńkich nacięć w wybranych punktach na ciele. Charakteryzuje ją wysoka skuteczność i stosunkowo niewielka traumatyczność. Zabieg najczęściej jest wykonywany u osób z mózgowym porażeniem dziecięcym. Mamy nadzieję, że dzięki tej metodzie zminimalizujemy dolegliwości bólowe Łukaszka, wynikające m.in. z przykurczów mięśni. Mamy również nadzieję, na poprawę jego funkcji motorycznych, a co za tym idzie zwiększenie zakresu ruchów oraz wypracowanie umiejętności poruszania się. Dzięki usprawnieniu fizycznemu, będziemy mogli także zwiększyć  stymulację w zakresie rozwoju intelektualnego. To wszystko z pewnością przełoży się na polepszenie jakości życia naszego synka i da szansę na normalne funkcjonowanie.

Łukaszek ma jedno wielkie marzenie. Ruszyć w świat. Wyjść do dzieci, móc się z nimi bawić, przyjaźnić, spotykać. Operacja może mu to umożliwić. To wielki krok w jego wędrówce do sprawności i do świata. Siła i determinacja Łukaszka jest ogromna. Warto postawić na tak twardego zawodnika!

Jedynym miejscem w Polsce gdzie można wykonać zabieg fibrotomii jest Szpital CenterMed w Krakowie. Niestety nie jest on refundowany poprzez Narodowy Fundusz Zdrowia, a koszt operacji wynosi 11800 zł.

Jesteśmy zdeterminowani, aby dla Łukasza zrobić wszystko co możliwe, jednak ze względu na finansową sytuację naszej rodziny nie jesteśmy w stanie,  w tak krótkim czasie zgromadzić takiej kwoty. Zwracamy się wiec  z gorącą prośbą do wszystkich ludzi o wielkim i ofiarnym sercu o wsparcie dla naszego dziecka.

Za okazaną pomoc i dobre serce serdecznie dziękujemy. Dzięki Wam, nie tracimy wiary w to, że Łukasz w przyszłości będzie zdrowy, sprawny i szczęśliwy.

Ewa i Adrian – rodzice Łukaszka.

56%Zebrano 6552zł z 11800złModli się 41 osób63 dni do końca akcjiWsparło nas 47 osób