Kwota zbiórki: 37 100 zł

Cel zbiórki: sfinansowanie rehabilitacji ruchowej i neuorologopedycznej oraz zakup sprzętu medycznego

Czas trwania zbiórki: 31 marca 2019

Caritas Archidiecezji Warmińskiej

Michałek ma 4 lata. Urodził się jako wcześniak. Matka biologiczna porzuciła go w szpitalu, gdy lekarze zdiagnozowali u niego złożoną wadę serca: hipoplazję łuku aorty oraz ubytek przegrody międzykomorowej i międzyprzedsionkowej. W swoim krótkim życiu chłopiec przeszedł już bardzo dużo ciężkich zabiegów medycznych.

Niedługo po urodzeniu trafił na Oddział Intensywnej Terapii Dziecięcej w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu z powodu powikłań po zabiegach kardiochirurgicznych. Z powodu niedokrwienia i niedotlenienia doszło do u niego do ogniskowego uszkodzenia mózgowia i całkowitego bloku przedsionkowo – komorowego. Chłopiec wymagał ciągłego podłączenia do respiratora. Przez wiele miesięcy był karmiony dożylnie i słabo przybierał na wadze. W czerwcu 2016 roku przeszedł korekty wad serca i wszczepiono mu stymulator. Teraz może już normalnie jeść.

Znaleźli się ludzie którzy pokochali Michałka pomimo jego problemów zdrowotnych i starają się zapewnić mu jak najlepsze warunki do rozwoju. Rodzice z zaangażowaniem i ogromną miłością zajmują się chłopcem. Pozostaje on również pod opieką Hospicjum Domowego Caritas w Olsztynie. Pomimo systematycznej rehabilitacji choroba i długotrwały pobyt w szpitalu doprowadziły do znacznego opóźnienia rozwoju dziecka. Czterolatek wstaje i chodzi tylko przy pomocy drugiej osoby. Nie mówi pełnymi wyrazami. Na co dzień boryka się też z nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych – to efekt sztucznej wentylacji, która spowodowała tzw. dysplazję oskrzelowo-płucną.>

Michałek jest pod opieką wielu specjalistów: neurologa, pulmonologa, kardiologa, endokrynologa, logopedy, psychiatry, okulisty. Niestety konieczność towarzyszenia chłopcu w żmudnej rehabilitacji i wspieranie go w walce o zdrowie przekracza możliwości finansowe rodziny. Częste wyjazdy do lekarzy uniemożliwiają ojcu utrzymanie stałej pracy, zapewniającej stabilne finansowanie. Pracuje on w ramach umów zlecenie oraz umów o dzieło. Mama zajmuje się niepełnosprawnym dzieckiem i nie pracuje zawodowo. Dodatkowo rodzice Michałka zmagają się z niepełnosprawnością drugiego 17-letniego syna (biologicznego), który cierpi na autyzm dziecięcy.

Obejrzyj poniższy film i poznaj lepiej historię Michałka i jego rodziny:

Dalsza rehabilitacja jest niezbędna, aby Michałek mógł się rozwijać. Możesz wesprzeć tego wesołego malucha w jego trudnej walce o zdrowie wpłacając pieniądze na specjalistyczne leczenie. Ten uroczy chłopiec zasługuje na szansę.

Tutaj możesz na bieżąco śledzić jego ciężką pracę i postępy w leczeniu:

74%Zebrano 27332zł z 37100złModli się 18 osób36 dni do końca akcjiWsparło nas 53 osób