scroller

Cel zbiórki: 3 cykle rehabilitacyjne, których celem będzie przywrócenie sprawności w samodzielnym wykonywaniu podstawowych czynności dnia codziennego. Koszt takiego cyklu to 23 tysiące złotych.

Czas trwania zbiórki: 6.06 – 30.10.2017 r.

Pani Maria przez wiele lat pomagała innym. Swoją działalność społeczną rozpoczęła wiele lat temu jako wolontariuszka w istniejącej wówczas przy Caritas Archidiecezji Przemyskiej – Poradni Opieki Domowej, obejmującej pomoc paliatywną i hospicyjną. Od tamtej pory, nieustannie wspierała chorych, starszych oraz rodziny będące w potrzebie. Mimo własnych problemów zdrowotnych, zawsze robiła co w jej mocy, gdy tylko na jej drodze stanął człowiek potrzebujący pomocy.

Maria od wielu lat aktywnie uczestniczy również w życiu artystycznym archidiecezji. Muzyka chrześcijańska zawsze zajmowała szczególne miejsce w jej sercu. Dzięki talentowi wokalnemu i charyzmie, Maria z zaangażowaniem propagowała modlitwę poprzez śpiew. Była, bądź jest nadal członkiem: Przemyskiego Chóru Gospel, zespołu Twoje Niebo, chóru parafialnego Karmelitów Bosych, a także Archidiecezjalnego Chóru Magnificat.

Maria należy również do Świeckiego Zakonu Karmelitów Bosych.

1 grudnia zeszłego roku Pani Maria przeszła operację zaklipsowania tętniaka w Szpitalu Wojewódzkim nr 5 w Sosnowcu. Po planowej operacji niespodziewanie pojawiły się powikłania pooperacyjne. W pierwszej dobie po tejże operacji doznała rozległego udaru krwotocznego i poddana była operacji ratującej życie. Intubacja, respirator, głęboki bezwład lewej części ciała – tak brzmiała diagnoza stanowiąca diametralny zwrot w dotychczasowym życiu Marysi. Widocznie jednak pisane jej było pozostanie z nami – lekarze ją odratowali. Droga jaką od tego czasu przeszła Maria, pełna była cierpienia znoszonego w pokorze i po ludzku mówiąc – z „anielską” cierpliwością. Teraz rozpoczął się proces rehabilitacji. W niedzielę 5 lutego 2017 udało się Marysi po raz pierwszy od czasu operacji przesiąść na wózek i uczestniczyć we Mszy Świętej w kaplicy szpitalnej. Pomimo ogromnego bólu wynikającego z pokonywania głębokiego niedowładu, Maria nie ustaje w ćwiczeniach duchowych i fizycznych, dążąc – jak zwykle w swoim życiu – do osiągnięcia maksimum możliwości.

1nWięcej o historii Pani Marii można przeczytać w wywiadzie z Panem Andrzejem Wróblem, mężem Pani Marii, który ukazał się w tygodniku “Niedziela”:

Wsparcie jakiego doświadcza, jest dla niej i dla rodziny, olbrzymim bodźcem i otuchą w trudnych chwilach. Według prognoz lekarskich leczenie i rehabilitacja będzie procesem długotrwałym i niestety kosztownym. Nie pozostawiono rodzinie złudzeń, że upragnione efekty dojścia przez Marię do samodzielności nie są możliwe w przypadku korzystania jedynie z refundowanych przez NFZ placówek. Niezbędne są bardzo specjalistyczne turnusy rehabilitacyjne, oferowane przez prywatne zakłady. Koszt takiego miesięcznego leczenia i rehabilitacji to kwota około 23 tys. zł, a stan obecny Marysi wskazuje na konieczność odbycia co najmniej 2 lub 3 takich cykli rehabilitacyjnych, których celem będzie przywrócenie sprawności w samodzielnym wykonywaniu podstawowych czynności dnia codziennego, jak chociażby zjedzenie podanego posiłku czy korzystanie z toalety.

Dlatego właśnie zwracamy się z prośbą o wsparcie Pani Marii w walce o zdrowie!

20%Zebrano 13544zł z 69000złModli się 19 osób-43 dni do końca akcjiWsparło nas 52 osób