Wieści od Kuby

Na sfinansowanie kosztów operacji Zespołu Krętości Naczyń w klinice „King Abdullah Medical City” dla Kuby w Rijadzie zbieraliśmy w okresie miedzy 19 września a 31 października 2015 r.:

Szanowni Państwo

Nasz synek Jakub, obecnie 16-miesięczny chłopczyk, jest już po dwóch operacjach całkowitej rekonstrukcji tętnic płucnych i gałęzi tętnic w obydwu płucach. Pierwsza operacja miała miejsce 22 listopada 2015 r. i było to poszerzanie tętnic płucnych od serduszka do płuc i całkowita rekonstrukcja tętnic w płucu prawym, druga operacja odbyła się 4 lutego 2015 r. – lekarze zrekonstruowali tętnice w lewym płucu.
Obecnie Jakub jest w trakcie rehabilitacji oddechowej, po bardzo ciężkich operacjach… i potrwa to niestety dłużej niż się spodziewaliśmy. Wymaga podawania tlenu, masażu płuc, odsysania wydzieliny. Ogólnie wygląda dobrze, nabiera sil, przybywa na wadze,
Ma również rehabilitacje ruchowa, potrafi już siedzieć i swobodnie bawić się w tej pozycji zabawkami.
Nie wiemy jeszcze kiedy Jakub wróci do Polski, prawdopodobnie w najbliższych dwóch tygodniach.

Z poważaniem rodzice,
Magdalena i Tadeusz