tagle 010

Cel zbiórki: zebranie środków na 2-miesięczną rehabilitację Mariusza

Czas trwania zbiórki: 11.01 – 31.08.2017

Mariusz, tata Natalki i Julki, w lutym 2016 r. zachorował na ostre zapalenie trzustki. Przez 2 miesiące walczył o życie na OIOM-ie. Gdy wydawało się, że jest już coraz lepiej i że pomału odzyskuje zdrowie, w maju doszło do zatrzymania krążenia i śpiączki. Po kolejnych tygodniach i miesiącach walki o życie, Mariusz został wypisany do domu. Rodzina walczy ile sił, by udało się przywrócić Mariusza do życia i sprawności. Jednak 9 miesięcy choroby, wyczerpało jej możliwości finansowe. Koszt leków i środków higienicznych, specjalnego żywienia oraz rehabilitacji (3 godz. dziennie) wynosi kilka tysięcy złotych miesięcznie.

dsc_0131“Potrzebna jest intensywna, wielobodźcowa rehabilitacja.” – słyszy żona Magdalena. Gdzie? W ośrodkach takich jak „Budzik” w Warszawie, ale on jest dla dzieci. Dla dorosłych od niedawna działa jeden ośrodek refundowany przez NFZ w Olsztynie, a w kolejce do niego czeka kilkaset osób. Wszystkie placówki, które mogą teraz pomóc Mariuszowi są komercyjne, a koszt miesięcznej rehabilitacji jest ogromny – około 20 000 zł.

Mariusz nie miał łatwego życia, ale zawsze pozytywnie myślał. Pomagał wszystkim i zawsze. Nigdy nie pozostawił nikogo w potrzebie, zawsze wysłuchał, wspierał jak tylko mógł. Miał wiele marzeń, planów na przyszłość i kiedy w jego życiu nastąpiła harmonia i zagościł spokój w sercu, jednego dnia wszystko się zmieniło.

dsc_0656

Mariusz ma 36 lat, żonę, która walczy o niego, dzieci, które tęsknią. Bardzo chce wrócić do nich. Chce przytulić córki, wziąć je na kolana, powiedzieć, że je kocha, nic więcej, tylko tyle. Albo aż tyle.

Mariusz jest teraz w domu i czeka na możliwość rehabilitacji, która dla osób w śpiączce jest bardzo ważna. Tylko dzięki rehabilitacji możliwy będzie jego powrót do sprawności.

“Prosimy o wsparcie, bo bez Was nie damy rady.” – pisze żona.

Z całego serca dziękujemy wszystkim za pomoc.

Zapraszamy do  wysłuchania reportażu Pawła Kęski, poświęconemu historii Pana Mariusza i Pani Magdy pt. “Nasz dom”:
oraz do przeczytania drugiej wersji tej historii tu:
103%Zebrano 41014zł z 40000zł