projekt

Cel: terapia protonowa w klinice w Niemczech

Czas trwania zbiórki: 24.08 – 16.09.2016 r.

Ania jest 38-letnia mężatką i mamą 10-letniej Lidii i 4-letniego Kajtusia. Przez 14 lat pracowała w II LO w Koszalinie jako nauczyciel angielskiego i rosyjskiego, jest również tłumaczem przysięgłym.

Jako dziecko i nastolatka była leczona na epilepsję, ale po pewnym czasie ataki ustały na długie 15 lat. Nic nie zapowiadało, że choroba powróci, jednak ataki rozpoczęły się ponownie. Przeprowadzone w 2014 r. badanie MRI wskazało dysplazję kory mózgu. Mimo pozornie niezłych wyników objawy były niepokojące – napady epilepsji stały się częstsze, pojawiły się poważne problemy z mówieniem. Pogłębiająca się afazja spowodowała, że nauczycielka straciła szansę na pracę w szkole. Ale nie poddawała się, nadal chciała uczyć ludzi. A ponieważ lubi towarzystwo osób starszych i chętnie czerpie wiedzę z ich doświadczeń i mądrości życiowej, postanowiła rozpocząć pracę z seniorami.
Niestety… Kolejna biopsja była bezlitosna: nowotwór glejopochodny odpowiadający gwiaździakowi o wyższym stopniu złośliwości histologicznej, astrocytoma anaplasticum (WHO grade III).

a3a48ed14570e6b6f6bd0a8a5917886dKonsultacje medyczne w Polsce i Niemczech wykazały, że guz jest nieoperacyjny. Pani Ania przeszła radio- i chemioterapię. Szansą jest dla niej terapia protonowa, która wykonywana jest w klinice w Monachium, niestety wiąże się z dużymi kosztami – ok. 200 000 zł. Dodatkowe terapie farmakologiczne to kolejne 16 000 zł na rok. Dzięki pomocy ludzi dobrej woli, mieszkańców Koszalina i okolic udało nam się zebrać 110 000 zł, pozostało jeszcze 90 000 zł. Trudnością jest naglący czas – aby podjąć terapię protonową, fundusze należy zebrać do połowy września 2016 roku.

- Proszę Państwa o wsparcie finansowe. Mam dużo wiary i optymizmu, mam też rodzinę, która mnie kocha i potrzebuje. Wierzę, że uda mi się pokonać chorobę i będę dalej mogła spełniać się jako mama i nauczycielka – prosi Ania – Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wsparcie, które jest dla mnie bezcenne!

22%Zebrano 20069zł z 90000zł