Michał_POMAGAM

Zbiórka dla Michała została dofinansowana przez Caritas Polska ze środków statutowych (powstałych w ramach § 7 ust. 8 regulaminu portalu pomagam.caritas.pl) w kwocie 39 659,10 złotych.

Aktualności: 6 października 2015 r.:

Kwota docelowa zbiórki została obniżona z 60 000 zł do 40 000 zł. ponieważ zostaliśmy poinformowani, że rodzicom Michała udało się zebrać w ramach prowadzonych równolegle działań fundraisingowych dodatkowe środki. Wiemy już, że Michał pojedzie na operację do Niemiec!

Dziękujemy za wsparcie udzielone Michałowi!

Michał Łukawski ma 13 lat i mieszka w Białymstoku. Od urodzenia zmaga się z chorym sercem: ubytek w przegrodzie międzykomorowej, zwężenie podaortalne w świetle prawej komory, przetrwały przewód tętniczy Botalla, hipoplazja łuku aorty, ciasna koarktacja aorty. W chwili obecnej Michał męczy się po przejściu paru schodków. Apelujemy o pomoc w sfinansowaniu operacji korekty wady serca, wyznaczonej w niemieckim Münster na 22 października 2015 roku po wielu latach oczekiwania na wyleczenie w Polsce…

Cześć!

Mam na imię Michał, mówią też do mnie Misiek. Pierwszą operację ratującą moje życie miałem miesiąc po urodzeniu. Dzielnie walczyłem z powikłaniami i po dwóch miesiącach wróciłem do domu, do rodziców i siostry bliźniaczki Amelki. Nie mogę grać w piłkę nożną, bo się męczę, nie ćwiczę na W-F,bo nie pozwala mi na to moje zdrowie. Lubię grać w gry komputerowe, ogląda wyścigi F1 i kibicuję naszej lokalnej drużynie Jagielonii Białystok.

***

Michał wraz siostrą Amelią przyszedł na świat 06.09.2002 r. w 34 tygodniu ciąży bliźniaczej. Od chwili gdy lekarze wykryli jego wadę stres nas nie opuścił. Przez tę diagnozę rodzeństwo nie mogło razem wrócić do domu. Potrzebna była natychmiastowa operacja. 11.09.2002 r. został przewieziony do Centrum Zdrowia Dziecka. Tam po miesięcznym pobycie na oddziale wcześniaków odbyła się pierwsza operacja. Wykonano korekcję w krążeniu pozaustrojowym.

Okres pooperacyjny był pełen powikłań (gronkowiec, zapalenie płuc, niewydolność krążenia). Przez pierwszy miesiąc nasz chłopiec dzielnie walczył podłączony do respiratora na OIOMie. Na początku listopada został przeniesiony na Oddział Kardiologii, a w dniu 06.12.2002 r. zabraliśmy go wreszcie do domu. Po rozmowie z kardiochirurgiem wiedzieliśmy, że potrzebne będą kolejne operacje. 11.03.2004 r. wykonano kolejne cewnikowanie serca oraz jednoczasowy zabieg interwencyjny: plastykę balonową zwężeń aorty. Michał był omawiany na kominku kardiologicznym, a ostateczne decyzje miały zapaść na konsylium kardiologów i kardiochirurgów. Pojawialiśmy się na kolejnych kontrolach i za każdym razem słyszeliśmy te same słowa: „Proszę czekać, porównamy wyniki przy następnej kontroli“.

We wrześniu 2012 r. miało miejsce Michał_POMAGAM2kolejne cewnikowanie. Myśleliśmy, że w końcu coś się ruszyło. Dowiedzieliśmy się, że potrzebne będzie jeszcze angio CT serca, co nastąpiło 21.01.2013 r. Poinformowano nas o zakwalifikowaniu syna do zabiegu Zespolenia Glenna. O terminie przyjęcia do Kliniki Kardiochirurgii mieliśmy się dowiedzieć wkrótce. Na wezwanie czekaliśmy kolejne 2 lata! Dnia 03.02.2015 r. nad ranem zadzwonił telefon: „Czy jesteście w stanie przyjechać jutro?“ – usłyszałam w słuchawce. Oczywiście, że tak! Czekaliśmy tak długo. Michał został przyjęty na oddział gdzie 2 tygodnie czekaliśmy na decyzję o terminie operacji. Kolejne dzieci szły na zabiegi, tylko nie Michał..

Dnia 16.02.2015 r. nasz syn został powtórnie omówiony na konsylium. Dowiedzieliśmy się, że po przeanalizowaniu całości badań diagnostycznych, uwzględniając stan kliniczny i ryzyko reoperacji syn został zdyskwalifikowany z dotychczas planowanej formy leczenia chirurgicznego. Lekarz prowadzący nieśmiało wspomniał o konieczności przeszczepu serca. Wtedy zdecydowaliśmy się na konsultację z prof. Malcem, który operuje dzieci w niemieckiej klinice w Münster. Profesor jako pierwszy podarował nam nie tylko nadzieje, ale przekazał całą wiedzę na temat rokowań leczenia. Zakłada on całkowitą korekcję wady serca Michałka!

Z Münster otrzymaliśmy już kwalifikację do zabiegu oraz wycenę operacji. Jej koszt to 36500 €. Jest to dla nas kwota nieosiągalna. Zwracamy się z prośbą o pomoc, która pomoże uratować nasze dziecko! Nawet najmniejsza kwota wiele dla nas znaczy i przybliży do planowanej operacji wyznaczonej na 22 października 2015 roku.

Cel zbiórki:  wsparcie sfinansowania kosztów operacji korekty wady serca w klinice w Munster w Niemczech, która planowana jest na dzień 22 października 2015 roku

Czas zbiórki: 11 sierpnia – 10 października 2015 r.

728x90_wesprzyj_pomagam3

100%Zebrano 45000zł z 45000zł