Kwota zbiórki: 25.000 zł

Cel zbiórki: zakup i montaż podnośnika platformowego w bloku Kasi

Czas trwania zbiórki: 31.10.2018 – 28.02.2019

Caritas: Caritas Diecezji Pelplińskiej

Katarzyna ma 43 lata. Urodziła się z przepukliną oponowo-rdzeniową i niestety mimo operacji, którą przeszła zaraz po urodzeniu, cierpi na niedowład nóg i porusza się na wózku. Mieszka w bloku i z powodu wąskich i stromych schodów, które trzeba pokonać aby z klatki schodowej przenieść się na poziom chodnika, jest więźniem we własnym domu. Nie może wyjść do przychodni, sklepu, czy na spacer. Dotychczas pomagał jej tata, który znosił ją w dół i wnosił w górę po schodach. Niestety tata zmarł, a Kasia mieszka tylko z mamą, dla której noszenie córki po schodach jest niewykonalnym wysiłkiem.

Aby odzyskać samodzielność i móc wydostać się z wieżowca Kasia potrzebuje pionowego podnośnika platformowego jednak koszt jego zakupu i montażu wynoszący 50 tysięcy złotych znacznie przekracza możliwości finansowe rodziny. Panie utrzymują się z emerytury mamy i renty po ojcu. To środki, które starczają na pokrycie opłat, niezbędne codzienne wydatki i zakup potrzebnych leków. O odłożeniu pieniędzy potrzebnych na zakup i montaż podnośnika nie mam mowy.

Jednak Kasia się nie poddaje. Po wielu miesiącach składania pism do różnych urzędów udało jej się pozyskać pozwolenie na montaż platformy oraz dofinansowanie z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych i Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie. To jednak wciąż niewystarczająca kwota, a czas nagli. Brakujące pieniądze musi uzbierać do listopada. Jeśli do tego czasu Kasia nie przedstawi faktury za zakup urządzenia, nie otrzyma dofinansowania.

Kasia jest członkiem Stowarzyszenia Osób Niepełnosprawnych Ruchowo w Tczewie i od 20 lat uczęszcza na zajęcia malarskie. Malarstwo jest jej wielka pasją i odskocznią od szarej codzienności. Wraz z przyjaciółmi zorganizowała aukcję obrazów namalowanych przez członków stowarzyszenia. Cały dochód został przeznaczony na zakup podnośnika. Pieniędzy jednak nadal brakuje.

Kasia nie daje się chorobie. Stara się być aktywna, ale bez pomocy zostanie uwięziona w czterech ścianach bezdusznego bloku. Bloku, w którym mieszka jeszcze 6 innych osób, mających trudności w poruszaniu się. Dla nich również montaż podnośnika platformowego będzie wybawieniem i krokiem do odzyskania samodzielności. Wpłacając pieniądze na zbiórkę pomożesz Kasi i jej sąsiadom odzyskać kontakt ze światem zewnętrznym i uniezależnić się od pomocy innych osób. Już dziś dołóż swoją cegiełkę i zrób przelew. Czas nagli!

6%Zebrano 1469zł z 25000złModli się 8 osób76 dni do końca akcjiWsparło nas 8 osób