Kwota zbiórki: 40 000 zł

Cel zbiórki: zakup i instalacja windy

Termin zbiórki: 15.11.2018

W ciągu trzech lat Kamil był na zewnątrz 4 razy. Trzy lata to aż 1095 dni! I tylko w cztery z nich Kamil mógł odetchnąć świeżym powietrzem. Resztę spędził zamknięty w czterech ścianach. Albo jak sam mówi: w więzieniu. Dodatkowo 3 razy przy wychodzeniu z domu zepsuła się winda, co nie tylko wymagało interwencji osób trzecich, ale zagrażało również jego życiu. Od tamtej pory winda w ogóle nie działa i Kamil nawet nie ma szans na wyjście z domu.

W podobnej sytuacji jest siostra Kamila, Beata, również chora na rdzeniowy zanik mięśni i również zamknięta w czterech ścianach. Zamknięcie w domu nie tylko wpływa na komfort ich życia. Uniemożliwia również robienie badań, leczenie i rehabilitację. Oboje są skazani na patrzenie, jak powoli ich stan się pogarsza, a oni nic nie mogą z tym zrobić. Razem z nimi mieszkają dwie siostry, które na co dzień opiekują się rodzeństwem. Jedna z nich jest też samotną matką. Wszyscy utrzymują się z zasiłków Beaty i Kamila. Nie wystarczają one na rachunki, ani na jedzenie, ani leczenie, a co dopiero mówić o naprawie windy.

Jednak nie poddają się. Kamil jak tylko może walczy o pomoc i dodatkowe środki. Prowadzi stronę internetową, na której opisuje swoją historię (http://kamil-chabiera.manifo.com). Stara się o wszelkie możliwe dofinansowania, ale czas oczekiwania na nie lub ilość formalności sprawiają, że naprawa windy przeciąga się na kolejne lata. A Kamil chce zapewnić sobie i siostrze minimum komfortu, jakim jest wychodzenie z domu. Chce, aby mogli uczestniczyć w życiu miasta, w którym mieszkają. Chcą się leczyć. Chcą żyć. Mimo śmierci najbliższych wciąż mają nadzieję na promyk słońca w swoim życiu. I na policzkach. Gdy siedzą przed domem, oddychają świeżym powietrzem, by za chwilę dołączyć do ludzi przechodzących obok po chodniku. Czy pomożesz wyjść Kamilowi i Beacie z więzienia, w którym siedzą za niepełnosprawność?

105%Zebrano 42092zł z 40000złModli się 329 osób24 dni do końca akcjiWsparło nas 483 osób