Kwota zbiórki: 250 000 zł

Cel zbiórki: leczenie guza mózgu za pomocą terapii Nano Therm  w klinice w Niemczech oraz dalsze leczenie w Polsce, sfinansowanie zakupu leków i specjalistycznej diety

Czas trwania zbiórki: 12.02.2019 – 30.04.2019

Caritas Archidiecezji Łódzkiej

W marcu zeszłego roku Adam zaczął źle się czuć. Początkowo myślał, że to efekt wiosennego przesilenia, ale ponieważ nasilały się bóle głowy i zaobserwował zmiany zachowania, postanowił  zgłosić się do lekarza. Trafił na Oddział Kliniczny Neurochirurgii i Onkologii Centralnego Układu Nerwowego w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Łodzi. Diagnoza lekarzy sprawiła, że załamał się jego świat. U Adama w wyniku badania CT głowy stwierdzono guz prawego płata czołowego – glejaka wielopostaciowego czwartego stopnia.

Adam przeszedł pomyślnie skomplikowaną operację usunięcia guza, chemioterapię i naświetlanie. Niestety ten typ nowotworu może się szybko odbudowywać. Każda kolejna operacja wiąże się z uszkodzeniem mózgu, a chemio i radio terapie nie dają spektakularnych efektów.

Szansą na życie dla Adama  jest kosztowna terapia Nano Therm prowadzona w klinice w Niemczech. Adam został zakwalifikowany do zabiegu polegającego na wstrzyknięciu do wnętrza guza nanocząsteczek zawierających żelazo, a następnie wykonaniu kilku cykli nagrzewań wstrzykniętych cząsteczek za pomocą źródła pola magnetycznego do temperatury około 65 — 70 stopni Celsjusza. Koszt leczenia w Niemczech to ok 70 tysięcy Euro. Tak drogie leczenie jest poza zasięgiem rodziny Adama. Dodatkowo aby utrzymać stan zdrowia na bezpiecznym poziomie potrzebne są znaczne środki na pokrycie kosztów leczenia w kraju,  sfinansowanie zakupu leków, specjalistycznej diety i rehabilitacji.

Adam ma 22 lata. Ze względu na stan zdrowia nie pracuje, jest na zasiłku rehabilitacyjnym. Wymaga stałej opieki rodziców. Jego tata, mimo że sam zmaga się z ciężką chorobą serca, wpiera aktywnie zbieranie pieniędzy na leczenie syna. Rodzina Adama wspólnie z jego narzeczoną i przyjaciółmi organizuje zbiórki w szkołach, rodzimej parafii i podczas różnych akcji. Odbył się również koncert charytatywny na rzecz leczenia Adama w rodzinnym mieście. Pieniędzy wciąż jednak brakuje. Dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie tej zbiorki. Adam stawia czoła największemu życiowemu wyzwaniu – pokonaniu raka, a my możemy go w tej walce wesprzeć.

Informacje o postępach w leczeniu Adama można śledzić tutaj: https://www.facebook.com/KawalekNiebapl/

26%Zebrano 64534zł z 250000złModli się 47 osób39 dni do końca akcjiWsparło nas 50 osób