Cel zbiórki: zakup środków higienicznych i ubrań dla użytkowników łaźni

Czas trwania zbiórki: 2.08 – 31.12.2017 r.

W tym roku ruszył pilotażowy projekt Miasta Stołecznego Warszawy i Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, który ma na celu pomoc w utrzymaniu higieny osobom bezdomnym i ubogim. 24 maja br. została otwarta przy ul. Wenedów Mobilna Łaźnia. Łaźnia cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród osób bezdomnych i ubogich. Do 24 lipca skorzystano z niej około 4000 razy. W samej Warszawie jest bowiem ponad 3000 osób bezdomnych. W ramach projektu władze stolicy zorganizowały specjalne kontenery przystosowane do potrzeb łaźni oraz zapewniły wszystkie niezbędne przyłącza wody, energii elektrycznej, ścieków, a także dofinansowują koszty jej użytkowania.

Łaźnia Mobilna ma obecnie nową lokalizację! Została zainstalowana po drugiej stronie Wisły i najłatwiej do niej trafić od ul. Starzyńskiego (obok Ośrodka Sportu Namysłowska).

Mimo jesiennych doświadczeń z deszczem i chłodem już wiadomo, że Łaźnia Mobilna stała się hitem! Wiele osób korzysta z niej stale, stale również przychodzą nowe osoby.

Pieniądze są potrzebne na zakup płynów do kąpieli, szamponów, mydła, papieru toaletowego, pasty i szczoteczek do zębów, przyborów do golenia, środków przeciw świerzbowi i wszom, ręczników, proszku do prania, środków do utrzymania czystości i dezynfekcji pomieszczeń. Dodatkowo dla wielu osób konieczna jest wymiana całego ubrania, a w szczególności bielizny i koszulek. Będziemy bardzo wdzięczni za każde wsparcie finansowe projektu Mobilnej Łaźni. Celem jest bowiem godność osoby ludzkiej, przeciwdziałanie oraz walka z wykluczeniem społecznym osób bezdomnych, umożliwienie im godnego funkcjonowania w przestrzeni publicznej.

Dziękujemy Państwu za dotychczasowe wsparcie naszych działań w Mobilnej Łaźni i prosimy o dalszą pomoc. Bóg zapłać!

Więcej na temat działalności łaźni można się dowiedzieć z reportaży:

Zapraszamy do wysłuchania reportażu radiowego „Łaźnia dusz” poświęconego działalności łaźni i do przeczytania artykułu o tym samym tytule w tygodniku „Niedziela”:

24%Zebrano 7519zł z 31000złModli się 5 osób19 dni do końca akcjiWsparło nas 32 osób