Kwota zbiórki: 23 000 zł

Cel zbiórki: opłacenie niezbędnej diagnostyki oraz wykonanie zabiegu CCSVI (udrażnianie żył)

Czas trwania zbiórki: 06.06.2018 – 30.11.2018

Ania usłyszała diagnozę mając 23 lata. Miała marzenia, była aktywna zawodowo, szykowała się do założenia rodziny. Bycie dwudziestolatką to czas, w którym człowiek najintensywniej się rozwija, dowiaduje się, kim jest, i zaczyna budować samodzielnie swoje życie. Jednak, zamiast realizować swoje marzenia, Ania spędziła ten czas w szpitalnym łóżku, tracąc swoją samodzielność i niezależność. Patrzyła, jak traci kontrolę nad nogami, rękami. Jak przestaje chodzić i coraz trudniej jest jej kontaktować się z najbliższymi. Tak, Ania nie może normalnie rozmawiać z rodziną i przyjaciółmi. Stwardnienie rozsiane prowadzi do całkowitej niepełnosprawności. Chory jeszcze żyje, ale nic nie może zrobić, jest całkowicie zależny. To los, który czeka Anię.

Ania skorzystała już ze wszystkich możliwych form leczenia w ramach NFZ. Nic nie zadziałało. Zaczęła rozglądać się po metodach eksperymentalnych. Przy pomocy darczyńców z portalu pomagam.caritas.pl mogła wziąć udział w terapii komórkami macierzystymi. Okazało się, że jest uczulona na jeden ze składników leku. Trudno sobie nawet wyobrazić to obezwładniające poczucie bezsilności. Ania obserwuje postępującą chorobę w swoim ciele i nic nie może z tym zrobić, nie może sobie pomóc.

W ostatecznej, heroicznej próbie ratowania swojego zdrowia znalazła jeszcze jedną eksperymentalną metodę leczenia, na którą chce przeznaczyć resztę pieniędzy uzbieranych przy poprzedniej zbiórce. Jednak te pieniądze nie wystarczą. Żeby móc odpowiednio przygotować się do zabiegu i uzyskać potrzebną opiekę lekarską, potrzebuje uzbierać jeszcze 23 000 zł z całkowitej sumy 60 000 zł. Nie pozwólmy, aby brak tych pieniędzy spowodował całkowitą niepełnosprawność Ani.

47%Zebrano 10730zł z 23000złModli się 12 osób39 dni do końca akcjiWsparło nas 33 osób